Jó hír azonban, hogy vasárnapra már mérséklődik a szél. A hatóságok mindenkitől azt kérik, hogy tájékozódjanak, mielőtt útnak indulnak. Ahol pedig piros riasztás van érvényben, ott pedig mindenki maradjon otthon.

Nem pihennek egy percet sem

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon – olvasható az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombat délutáni közleményében. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Innen érkezik a legtöbb riasztás

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest 1. kerületében egy templom bádogborítását rongálta meg.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A lelógó bádogborítás

MTI/Lakatos Péter

Mindent megrongálnak a kidőlt fák

A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült. A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat.

Van, ahol nincsen áram

Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében.

A vezeték szikrázása miatt sokszor keletkezik tűz

A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

Ezt tanácsolják a hatóságok

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni.

Mindenképppen érdemes tájékozódni

Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt. Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – zárul a tájékoztatás. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kidőlt kerítés a Normafán

MTI/Lakatos Péter

Zala vármegyében, a murakeresztúri faluházat sem kímélte az erős szél

MTI/Varga György

(Kiemelt kép: MTI/Katona Tibor.)