Több százmillió forintos csalás miatt tartoztatták le Joób Márton szegedi önkormányzati képviselőt, a család- és szociálpolitikáért, illetve sportért felelős tanácsnokot.

A NAV zár alá vette a kedden 250 millió forintos áfacsalás gyanújával letartóztatott szegedi önkormányzati képviselő, Joób Márton családi házát – írja az Átlátszó. Az esetről a Kékfény.com is beszámolt korábban.

A lapnak az ügyet ismerő, meg nem nevezett forrás azt mondta:

„Hétfőn szóltak neki, hogy a hét második felében elvihetik. Tudta, hogy baj van, több szegedi politikustól is próbált segítséget kérni, de már késő volt. Kedd reggel a családja szeme láttára bilincselték meg és vitték el, majd tartottak házkutatást.”

Joób Márton korábbi  háromszoros kenu világbajnokot, 11 gyermekes családapa. A 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), de B. Nagy László, a Fidesz-KDNP jelöltje megelőzte.

A megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől, ezzel pedig több száz millió forintot csal el.

Az Átlátszó forrására hivatkozva megjegyzi, hogy a kormányoldal egyelőre óvatos az ügyben, mivel annak fideszes érintettje is lehet. Joób apja évtizedeken át volt a Hit Gyülekezete vezetője, a napokban „a kialakult helyzetre tekintettel” kérte nyugdíjazását. A politikus szintén a gyülekezet tagja.

Kiemelt kép: Joób Márton – Forrás: Joób Márton/Facebook