Rendes Győző, a háromszoros gyilkos viccből gyújtotta rá a szénakazlat egy férfira, majd egy kocsmáros fejét verték szét patkóvassal. A kegyetlen tettes Tibi csokit evett, mielőtt elmenekültek a helyszínről. Újranyitottuk a Kádár-korszak lelkiismeret nélküli gyilkosainak aktáját.

Gyilkos, kinek beceneve is Gyilkos

„Úgy térgyelt előttünk, mint öregasszony a templonyban. Rítt, hogy nekije gyereke van, ne bántsuk már. Amikor meg azt mondta, hogy értesíti a rendőröket, meg úgyis megtudják, én aszontam neki, büdös paraszt, meg kell döglened, mert ránk hozod a rendőrséget. Odacsaptam neki a fejbe a gömbvassal” – emlékezett vissza három gyilkossága közül az utolsóra az a rendkívül primitív férfi, akinek beceneve csak „Gyilkos” volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Először csak kisebb balhék

Az 1960-as évek Magyarországának egyik legelvetemültebb bűnözőjének becenevénél már csak valódi neve elképesztőbb: a többszörös gyilkost Rendes Győzőnek hívták. A fiatal férfi és társai Borsod-Abaúj-Zemplén megyét tartották rettegésben évekig. A sályi születésű Rendesnek volt egy ugyancsak ebből a községből származó bűntársa, akit Lakatos Endrének hívtak, és a nagybátyja volt. Először csak boltokba, szövetkezeti irodákba, klubokba törtek be, és ami nem volt lebetonozva, azt elvitték.

Utolsó fizetéséért ölték meg

1961 júliusában Bükkábrányban azonban már öltek is, miután Rendes Győző nem sokkal korábban megszökött a nevelőintézetből. Egy útszakaszon megvárták a hazafelé tartó Köves István gátőrt, aki aznap éppen nyugdíjazása előtti utolsó fizetését vette fel. Az idős férfit leütötték, majd agyonverték. Ez a gyilkossági ügy azonban évekig felderítetlen maradt, így Rendes Győzőék tovább garázdálkodhattak.

A szénakazal tövében aludt

Győző 1965. májusában úgy érezte, hogy lopni kéne. Azt nem tudta, hogy mit, úgy volt vele, hogy „ami gyün”. A határban a termelőszövetkezet szérűjében meglátta Nyitrai Lajost, aki az egyik kazal tövében aludt, magára húzva a szalmát. Rendes tudta, hogy Nyitrait gyanúsították korábban Köles, a gátőr megölésével, és azt is, hogy gyengeelméjű. Nyitrai állandóan a határban csavargott, ezért a nyomozás kezdetén könnyen elképzelhetőnek látszott, hogy ő ütötte agyon Kölest. Ellene szólt viszont, hogy sem akkor, sem utána nem volt egy fillérje sem, mindig a falu lakói etették.

Viccből ölni

Rendes odafutott a kazalhoz, majd felgyújtotta. A gyengeelémjű férfi arra riadt, hogy ég a haja és a ruhája. Mielőtt meghalt, csak annyit tudott mondani, hogy már órákkal a tűz előtt lefeküdt aludni a kazal tövébe. Rendes Győző később erről azt mondta, viccből csinálta. A szakértői vélemények alapján itt már alapos volt a gyanú, hogy a Köles- és a Nyitrai-féle emberölés között van összefüggés.

Nem ment haza éjszakára, ez lett a veszte a kocsmárosnak

1966. október 29-én Rendes két fiatalkorú bűntársával a Heves megyei Balaton község italboltját nézték ki maguknak. Elképzelhető, hogy Bartók Antal kocsmárosnak az volt a veszte, hogy esett az eső, ezért nem ment haza, hanem inkább a kocsmában aludt. Később kiderült, a férfi nem halt volna meg, ha nem maradt volna a kocsmában, de felesége szerint már reggel úgy ment el otthonról, hogy a fizetési nap miatt biztosan sok vendég lesz aznap, úgyhogy mindenképpen ott fog aludni.

Holtponton a nyomozás

A tettesek pár ezer forintot zsákmányoltak. Miután egy patkóvassal agyonverték a kocsmárost, letakarták egy fehér köpennyel, ittak egy kis pálinkát, Rendes Győző bekapott egy Tibi csokit, majd távoztak. A helyszínen ugyan sikerült a bűnügyi technikusoknak nyomokat rögzíteni, de mivel a tettesek másik megyéből jöttek, sokáig állt a nyomozás.

Hajsza a tettesek után

A Heves megyei rendőrök azonban tapasztalataikra alapozva úgy gondolták, hogy az elkövetők másik megyéből is
jöhettek, ezért értesítették a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányságot is, mert szerintük akár az ózdi vagy az edelényi romatelepről is érkezhettek a tettesek. Így jutottak el végül Rendesékhez.

Egymás után akasztották fel őket

A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az ügyben elsőfokon eljárt Miskolci Megyei Bíróság ítéletét. Lakatos Endrét és Rendes Győzőt halálbüntetéssel sújtották, két fiatalkorú társuk 10, illetve 5 évi szabadságvesztést kapott. Rendest és Lakatost Miskolcon, egy napon, minden bizonnyal egymás után akasztották fel. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó-grafika