A Davis-kupa-válogatott tagjai számára állíthattak ki hamis igazolásokat PCR-tesztekről, mielőtt a csapat elutazott a tavaly november 25-29. között, Torinóban zajlott csoportmeccseire. A 19 tagú küldöttségből mindenkinek a kezébe nyomták a hamis papírt. Vélhetően sokuknak nem is volt szüksége az igazolásra, mert a beutazáshoz nem kellett negatív PCR-teszt, csak védettségi igazolvány. Az igazolásokat a Semmelweis Egyetemen állították ki.

Botrány a teniszszövetségnél

„Az elmúlt 48 órában a Magyar Tenisz Szövetség tudomására jutott: alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a COVID-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, a visszaélésekben a szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek” – írta csütörtöki közleményében a Magyar Tenisz Szövetség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vizsgálatot kezdeményeztek

A szövetség elnöksége utasította az ellenőrző bizottságot, vizsgálja meg, hogy a szövetséggel kapcsolatban álló versenyzők és sportszakemberek 2021-es Covid-tesztelése során valóban történhetett-e bármilyen visszaélés, okkal merül-e fel a szabálytalanság gyanúja.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Feljelentést szeretnének

Az elnökség felhívta Lázár Jánost, a szövetség fideszes elnökét arra, hogy az alapos gyanúra tekintettel tegye meg a szükséges büntetőfeljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

Élsportokolókat is kihallgatnak

A Magyar Tenisz Szövetség 3. kerületi székházban sorra hallgatják meg az éljátékosokat, az ügyben ugyanis a legjobb, legismertebb teniszezőink is érintettek lehetnek.

Csak adatokat kértek a tesztigazoláshoz

A 24.hu birtokába került dokumentum szerint 2021 nyarán kelt hivatalos levélben, Marosi Katalin, a teniszválogatott koordinátora arról értesíti a sportolókat és szüleiket, hogy „egy európai versenyhez szükség van PCR tesztre a gyerekek számára, ezt most úgy tudjuk megoldani, hogy átkülditek nekem a következő adatokat és az orvosunk kiállítja a leletet 🙂 a tesztet megússzák a gyerekek”.

Ipari szinten mehetett a csalás

Marosi Katalin ehhez nevet, tajszámot, születési dátumot, lakcímet és az édesanya nevét kérte. Ebből úgy tűnik, ipari szinten hamisították a negatív PCR-tesztről szóló igazolásokat – írja a lap.

Nem tudta cáfolni az információt

A Davis Kupa-válogatott nemrég elküldött szövetségi kapitánya, Köves Gábor a 24.hu-nak annyit felelt, nem tudja cáfolni az információnkat.

Megszólalt a volt szövetségi kapitány

„A torinói Davis Kupa előtt nekem mint egy teljes védettséggel, három oltással rendelkező ember kezébe nyomtak egy papírt, amire semmi szükségem nem volt, utazhattam volna anélkül is. A beutazáshoz csak annak volt szüksége otthonról hozott PCR-tesztre, akit még egyáltalán nem oltottak be. Furcsának tartottam az egészet, mert a helyszínen a rendezők elvégezték PCR-teszteket” – mondta Köves Gábor

Merkely Béla vizsgálatot indított

Közben Merkely Béla azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzés alkalmával kiderült, hogy az egyetem nevében, több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a Magyar Tenisz Szövetség tagjai számára, hogy az adott mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta” – közölte csütörtök este a Semmelweis Egyetem.

Felfüggesztették az orvost

„A belső eljárás lezárását követően az egyetem, a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, úgynevezett „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét kedden visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem” – írta az egyetem. Nagy kérdés, hogy a csaló orvost felfüggeszti-e az orvosi kamara, vagy részükről minden rendben, és nyugodtan praktizálhat egy orvosbűnöző. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció