Három férfi egy nem létező érmegyűjtő befektetőre hivatkozva, egy ghánai céget felhasználva 32 embert károsított meg, összesen több mint 70 millió forinttal. Az ügyészség vádat emelt ellenük.

Nagy tételben játszottak

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a barátságban lévő vádlottak 2018 szeptemberétől 2019 májusáig 32 embert tévesztettek és károsítottak meg, és még nyolcat akartak becsapni.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Adatbázist szereztek

Az egyik vádlott, egy Ghánában tartózkodó 36 éves magyar férfi 35 éves barátja segítségével jogosulatlanul megszerezte egy érmeárusítást folytató cég vevői adatbázisát, majd álnéven, kitalált történettel telefonon felhívta a vevőket.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Becsapták a vevőket

Azt állította, hogy egy külföldi befektető érmegyűjteményeket akar vásárolni, valódi értékükön felül, több tízmillió forintért. Azt hazudta, hogy ehhez reklámszerződést szükséges kötni egy ghánai céggel, és az érmekollekciók vételárának tíz százalékát előre ki kell fizetni.

Beindult a pénzmozgás  

A vádlottnak valóban volt egy ghánai cége, amellyel a sértettek szerződtek, a kért összegeket pedig a trió másik két tagjának kifizették. Tovább árnyalja az ügyet, hogy a közlemény szerint egyikük egy budapesti ügyvéd.

70 millió folyt be   

A bűnszövetség több mint 70 millió forinthoz jutott ezzel a módszerrel, és még 16 millió forintot megkísérelt megszerezni.

Irodában egyeztettek

A 35 éves férfi a ghánai cég magyarországi megbízójaként járt el, és az ügyvédi irodába hívta a sértetteket. A megtévesztett vásárlók kaptak egy valótlan tartalmú vételi szándéknyilatkozatot, majd a valótlan adásvételi szerződést is.

Az ügyvédnek ment az utalás

Egyes sértettek a kicsalt összegeket közvetlenül az ügyvéd letéti számlájára utalták, amelyet a jogász pár órával a szerződések megkötése után bankautomatából fel is vett.

Elosztották a pénzt

A csalásokkal szerzett pénzt a vádlottak elosztották. A 35 éves vádlott rendszeresen kiutazott Ghánába, illetve volt, hogy az ügyvéd is meglátogatta külföldi bűntársát, miközben a kifizetések “késedelme” miatt a sértetteket különböző indokokkal hitegették.

Bűnszövetség és csalás

Az ügyvéd a későbbiekben mintegy 27 millió forint kárt megtérített. A három férfit bűnszövetségben és társtettesként elkövetett üzletszerű csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. A vádlottakra végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt, és arra, hogy a bíróság az ügyvédet határozott időre tiltsa el foglalkozása gyakorlásától.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Ghánában futottak össze a szövevényes ügy szálai. Fotó: traasgpu.com