Ismeretlen elkövetők több tízmillió forintra húzták le a nyáron a Magyar Vízilabda Szövetséget. Az eddig kiszivárgott információk szerint a tettesek bejutottak a szövetség levelezőrendszerébe, és egy jól időzített utasítással eltérítettek egy pénzátutalást. Az elnök, Vári Attila azóta lemondott, a pénznek pedig – úgy fest – bottal üthetik a nyomát.

Szűkszavú határozat

„A Magyar Vízilabda Szövetség Elnöksége 11 igen szavazattal, 0 nem szavazattal és 0 tartózkodással megerősítette a spliti Európa-bajnokságon versenyző magyar válogatottak szállásköltsége 70%-nak újrautalását.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több tízmillió forint tűt el

Ez az augusztus 25-i határozat az egyetlen információ a Magyar Vízilabda Szövetség honlapján arról, hogy a szervezetet a nyáron valakik több tízmillió forintra húzták le. A történteket annak ellenére elhallgatták, hogy az elnökség egyhangúlag döntött a hiányzó pénz pótlásáról, a szervezet pedig a rendőrséghez fordult.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyomoz a rendőrség

A BRFK megerősítette, hogy a 13. kerületi kapitányság a vízilabda szövetség feljelentése alapján csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz – írta a 444.hu.

Kiderült, mi történt

A Telex oknyomozó anyagából kiderült: az idei horvátországi Európa-bajnokság szervezőbizottsága nem kapta meg a magyar szövetségtől a szállásköltség 70 százalékát, kétszer mintegy 60 ezer eurót, akkori árfolyamon összesen mintegy 50 millió forintot, ezért azt újra el kellett utalni.

Keletre ment a pénz

Az információk szerint a pénz a horvát szövetség által megadott helyett egy hongkongi bankszámlán kötött ki.

Trükkös tolvajok

Az elkövetők magukat az EB horvátországi szervezőbizottsága képviselőjének kiadva nem sokkal a verseny előtt emailben közölték a magyarokkal, hogy a szervezet bankszámlaszáma megváltozott, és a már kifizetett 30 százalékos előlegen felüli 120 ezer euró körüli összeget az MVLSZ-nek az új számlára kell utalnia.

Nem tűnt gyanúsnak

A szövetség vezetésének nem volt gyanús az eset, nem hívták fel a szervezőket, és a megadott számlaszámot sem ellenőrizték, ahogy azt sem, hogy kaptak-e visszaigazolást az utalás beérkezéséről a horvát szervezőktől. A pénz a csalók által megadott számlán landolt, majd nyoma veszett. Amikor a női pólósok versenyéig már csak napok voltak hátra, a horvátok jelezték, hogy gond van a szállásköltséggel: ekkor derült ki, hogy mi történt.

Vári Attila lemondott

Az elkövetők kiléte és a pénz sorsa ismeretlen. Pár héttel később, október 14-én viszont váratlanul bejelentette lemondását a szövetség elnöke, Vári Attila. „Az elkövetkezendő időszakban teljes szívvel és figyelemmel kívánok új feladatomra koncentrálni, a magyar vízilabdasport legmeghatározóbb fejlesztésére, a Nemzeti Vízilabda Képzési és Módszertani Központ létrehozására” – nyilatkozta a korábbi kétszeres olimpiai bajnok.

Felelősségi kérések

A tízmilliók gondatlan elszórása megkerülhetetlen felelősségi kérdéseket vet fel. Ha pedig a pénzt a csalóknak, tényleg több részletben, nagyobb időkülönbséggel utalták el anélkül, hogy a szövetség részéről ezt bárki tudatosan segítette volna, megkérdőjelezi a szervezet komolyságát.

Megtört karrier

Vári Attila 2018 óta vezette a Magyar Vízilabda Szövetséget. 2019 őszén a Fidesz jelöltjeként indult Pécs polgármesteri székéért, ám vereséget szenvedett, és ezután a pécsi önkormányzati sportcég vezérigazgatói székéből is távozni kényszerült. A hírek szerint ez idő tájt cserélték ki a pécsi cég több számítógépének merevlemezét is, valamint a teljes céges levelezés is eltűnt, ami miatt Vári Attila ellen jelenleg is magánvádas büntetőeljárás zajlik. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség lemondott elnöke. Fotó: pecsma.hu