Biztos te is találkoztál már olyan szerkezetekkel az udvarokban, a hátsó kertekben vagy sok mezőgazdasági létesítmény környékén, amelyekkel elég egyszerűen és könnyedén lehet a vizet a felszínre emelni a fúrt, az ásott vagy a vert kutak mélyéről. 

Nagy valószínűséggel ez a híres Norton kutak egyike lehetett. Ezek olyan kézi szivattyúk, amelyek igazán hosszú ideig gond nélkül működtethetőek, nagyon strapabíróak és nem is túl bonyolult a javításuk a kiegészítőknek köszönhetően. 

Hogyan működik?

A Mentool.hu kútfejeket és kiegészítőket kínál nagy választékban, amelyekkel hosszú távon lehet a nagyobb területeken is biztosabb vízellátást garantálni, kiváló ha öntözni kell például valahol és van erre alkalmas talajvíz.

Az időtálló és igazán esztétikus Norton kútfej jellegzetes formájú szerkezet, amely igazából egy valódi kézi szivattyú. A folyadék és a levegő mozgatása az emberi mechanikai erő segítségével történik ebben a szerkezetben. 

Találkozhatsz a vaskút vagy a vaspumpa elnevezéssel is, mert korábban nagyon gyakran alkalmazták őket a vert kutaknál és vasból készültek. Az ilyen vert kutaknál egy jó hosszú, lyukakkal ellátott vascsövet a talajvíz szintjébe vertek le. Mikor az a lyukakon át tele lett vízzel, máris közvetlenül kitermelhetővé vált a víz. A víz felszínre hozását a kézi szivattyúként működő Norton kúttal végezték. Erre a Norton kutak ma is tökéletesen alkalmasak. A kar fel-le mozgatásával igazán könnyedén megy ez.

Megbízhatóan működik

A Norton kutak még ma is imponálóan strapabíró anyagokból készülnek, bár mint minden, amiben mozgó vagy kopó alkatrész van, ez is meghibásodhat olykor-olykor. Szerencsére azonban időszakos átvizsgálással és karbantartással a Norton kutak élettartama is jelentősen megnövelheti. 

A csatlakozó alkatrészek, tömítések cseréje időről-időre szükséges lehet. Igazán nem bonyolult a különféle flasnik, peremcsatlakozók és szerelt dugattyúk, valamint más tartozékok ki- és beszerelése, ezek az alkatrészek ráadásul még könnyen is beszerezhetőek.

Hasznos segítőtárs

A Norton kutakkal igazán jól jár minden kerttulajdonos, hiszen sok feladathoz segítségül hívhatók. Például ha a víz átvezetésére van szükség valahol, akkor ez az egyszerűen, de nagyszerűen működő kézi szivattyú segít megoldani ezt a problémát. 

Öntözéskor is mindig megbízhatóan lehet vele a szükséges vízmennyiséget a felszínre emelni. Az elektromos szivattyú munkáját is megkönnyítheti a Norton kút, mert ha alacsonyan van a vízszint, segíthet a kezdeti vízoszlopot felemelni manuális erővel, és ezután már sokkal könnyebben megbírkózik majd a munkával a modern elektromos szerkezet.

A Norton szivattyúk ma is nagyon megbízható segítőtársak. Ha fúrt vagy vert kutad van, számos feladathoz segítségül hívhatod, egyszerűen kezelhető és igazán kedvező költséggel üzemeltetheted sokáig.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.