Lakatos Gusztáv felhívta a feleségét, hogy egy óra múlva otthon lesz, de csak a lángoló autóját találták meg. Hat év múlva a holttest is előkerült. Olajmaffia, leszámolás, Magyarország, kilencvenes évek. Újranyitottuk egy lezáratlan ügy poros aktáját.

„Hamarosan otthon leszek”

Még 1994. szeptember 13-án tűnt el a szentesi Lakatos Gusztáv vállalkozó és gépkocsivezetője Markovits István, akivel Lakatos üzleti ügyben indult el Budapestre. Több megbeszélésük is volt, majd Lakatos este fél tízkor Kecskemétről felhívta a feleségét, hogy egy óra múlva otthon lesz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egymillió másnapra

Lakatos a fővárosban egyébként B. István székesfehérvári vállalkozóval találkozott, akitől átvett egymillió forintot. Aznap este aztán azzal hívta fel ugyanezt az üzlettársát, hogy tartozása másik felét, újabb egymillió forintot is adjon meg neki. B. István másnapra ígérte a pénzt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A lángoló piros Ford

A feleségével folytatott telefonbeszélgetés után körülbelül másfél órával hatalmas tűzre figyeltek fel a Szentes környéki tanyavilágban. A Kurca-csatorna partján egy autó égett óriási lángokkal. Lakatos piros Ford Sierrája volt az a bizonyos gépjármű, de a férfi és sofőrje, Markovics holtteste nem volt benne. Emberrablásra semmilyen értékelhető nyom nem utalt, ugyanakkor évekig nem találták meg a holttesteket sem.

Olajmaffia, leszámolás?

A korabeli híradások megbízható forrásokra hivatkozva az akkor virágzó olajmaffiával hozták összefüggésbe az esetet. Feltételezhető volt, hogy Lakatos Gusztáv a feketegazdaságban érdekelt kétes hírnevű vállalkozók közti leszámolás áldozata lehetett. Hat év telt el a holttestek megtalálásáig, de a tettesekhez ettől még nem került közelebb a rendőrség.

Két koponya négy lyukkal

2000. május 23-án Csongrád megyében a Tisza árterében két ismeretlen holttest került elő a tavaszi nagy áradás után. A rendőrség állítólag rögtön tudta, hogy Lakatos és sofőrje földi maradványait találta meg egy arra járó erdész, majd a DNS vizsgálat után hivatalossá is vált a szóbeszéd. Mivel mindkét fej át volt lőve, egyértelmű volt, hogy bűncselekmény történt.

Egész Szentesen folyt a pálinka

Lakatost roma szokás szerint óriási felhajtás közepette temették el Szentesen. A koporsót Juhász László fogathajtó világbajnok vitte négylovas gyászhintón, az úttestet pedig pálinkával locsolták, miközben cigányzenekar húzta az utolsó útjára kísért, 36 évet élt Lakatos Gusztáv kedvenc nótáit.

Feljelentés helyett bosszú

A nyomozók közben a Békés megyei Mezőberényben kutattak. Adataik voltak ugyanis arra, hogy Lakatos nem sokkal az eltűnése előtt többmillió forintnak megfelelő német márkát lopott egy helyi vállalkozótól, aki feljelentés helyett bosszút esküdött. Juhász István Ákost azonban nem tudták erről megkérdezni a nyomozók, mert a gyanú szerint ő is gyilkosság áldozatává vált. Holtteste nem került elő.

Mi köze ehhez Farkas Helgának?

A rejtélyes eltűnési-gyilkossági ügyben Csapó József és Juhász Benedek neve is felmerült. Ez a két név a hazai kriminalisztika történetének mindmáig egyik legrejtélyesebb esete, a Farkas Helga ügy kapcsán kerül elő a mai napig. Ő volt az a lány, akit 1991-ben Szeged közelében elraboltak, majd soha senki nem látta többet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindenki meghalt

Csapó József az eltűnt nő ügyében zsarolás miatt került börtönbe, Juhász Benedek pedig négy évvel később gyilkosság áldozata lett. Lakatosék eltűnése után azonban a nyomozóknak voltak olyan információik, hogy ők ölhették meg a vállalkozót és sofőrjét. Ez azonban csak vélelem maradt. A kettős gyilkosság a mai napig felderítetlen, ugyanakkor a bűncselekmény nem évült el. Ha szeretnél még ilyen újranyitott aktát olvasni, kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika