Titokzatos haláleset borzolja a kedélyeket Harkányban. Egy férfi még a múlt héten vitt haza leértékelt élelmiszert abból a siklósi áruházból, melyben biztonsági őrként dolgozott. Az ételt később elfogyasztották, ám testvérével együtt rosszul lettek, kórházba kerültek, és egyikük hétfőn életét vesztette. Fivére egyelőre az intenzív osztályon lábadozik.

Meghalt a kórházban

A Kékvillogó.hu írt arról, hogy a férfi még a múlt héten vitt haza leértékelt élelmiszert abból a siklósi áruházból, melyben biztonsági őrként dolgozott. Az ételt később elfogyasztották, ám testvérével együtt rosszul lettek, kórházba kerültek, és egyikük hétfőn életét vesztette. A harkanyihirek.hu információi szerint testvérét az intenzív osztályon kezelik, jelenleg nincs életveszélyben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megfelelnek az előírásoknak

Az érintett áruház annyit közölt az Új Harkányi Hírekkel, hogy az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a szigorú minőségbiztosítási előírásoknak, és ez az árcsökkentett termékeikre is igaz. A jogszabállyal összhangban, nem forgalmaznak olyan terméket, amelynek lejárt a minőségbiztosítási vagy fogyaszthatósági ideje. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyomozást indítottak

Hivatalosan még nem derült ki, hogy valóban ételmérgezés történt-e és hogy az üzletből hazahozott áru okozta-e a rosszullétet, de az biztos, hogy a rendőrség már nyomozást indított. A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a haláleset ügyében a Pécsi Rendőrkapitányság június 15-én közigazgatási hatósági eljárást indított. Amennyiben a vizsgálat során olyan információhoz jutnak, indokolt esetben bármikor büntetőeljárássá minősíthetik az ügyet.

Együtt élt a két testvér

A Blikk információi szerint a két testvér, Csaba és Jenő együtt éltek Harkányban. A tragikus sorsú férfinak már csak két éve volt hátra a nyugdíjig, másikuk pedig betöltötte a 65. évét. A szomszédaik zárkózott embernek ismerték őket. Autójuk nem volt, mindenhova biciklivel jártak.

„Szörnyű állapotban voltak”

„Éppen olvastam a teraszon, amikor a mentő megérkezett hozzájuk. Guruló hordágyon vitték ki Csabát, a testvére pedig ugyan a saját lábán hagyta el a házukat, de alig bírt megállni rajta. Támasztották oldalról, alig bírt menni. Szörnyű állapotban voltak sajnos mindketten. Akkor még fogalmam sem volt, hogy mi történhetett” – mondta az egyik szomszéd a lapnak.

Végzetes volt a füstölt kolbász?

„Pletykaszinten hallottam arról, hogy állítólag félig füstölt kolbászt hozhatott haza az áruházból, amitől rosszul lettek. Szerdán voltak itt a rendőrök, az egész utcában végigkérdezték a lakókat, de én semmi újdonságot nem tudtam nekik mondani” – fűzte hozzá egy másik helybeli lakó.

Az egyik legsúlyosabb

A szakirodalom szerint a baktérium okozta élelmiszermérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus. Napjainkban, a szigorú élelmiszerellenőrzéseknek köszönhetően csak szórványosan fordul elő. Az esetek nagy részét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza – írja a Nébih.

Kolbászmérgezés

A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz. A Clostridium botulinum által okozott kórképet már az 1800-as évek első felében leírták.

A tünetek fél nap után jelentkezhetnek

A botulizmus klasszikus tünetei 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és 10 nap is. A betegség tünetei a bevezető szakaszban kevéssé jellemzők, ekkor „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel. Ezeket aztán napok múlva specifikusabb tünetek követik.

Leállhat a légzés és a szívműködés

Amennyiben a toxin a szemizmok idegvégződéseit károsítja, a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat jelentkezhet. A betegség végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával halált okoz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Youtube.