Életét vesztette egy siklósi férfi, miután egy étkezés után rosszul lett és kórházba vitték. A biztonsági őrként dolgozó személy munkahelyéről szerezte be a leértékelt élelmiszert, majd a testvérével együtt elfogyasztotta az ételt. Mindketten rosszul lettek.

Belehalt

A férfi még a múlt héten vitt haza leértékelt élelmiszert abból a siklósi áruházból, melyben biztonsági őrként dolgozott. Az ételt később elfogyasztották, ám testvérével együtt rosszul lettek, kórházba kerültek, és egyikük hétfőn életét vesztette. A harkanyihirek.hu információi szerint testvérét az intenzív osztályon kezelik, jelenleg nincs életveszélyben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az egyik legsúlyosabb

A szakirodalom szerint a baktérium okozta élelmiszermérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus. Napjainkban, a szigorú élelmiszerellenőrzéseknek köszönhetően csak szórványosan fordul elő. Az esetek nagy részét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza – írja a Nébih.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kolbászmérgezés

A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz. A Clostridium botulinum által okozott kórképet már az 1800-as évek első felében leírták.

Oxigéntől elzárt környezetben él

A betegséget már igen korán kapcsolatba hozták a kolbászfogyasztással is, jóllehet a baktériumot még nem ismerték. A baktérium oxigéntől elzárt környezetben, talajban él, onnan kerül a vizekbe, a növényekre, mezőgazdasági termékekre.

A tünetek fél nap után jelentkezhetnek

A botulizmus klasszikus tünetei 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és 10 nap is. A betegség tünetei a bevezető szakaszban kevéssé jellemzőe, ekkor „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel. Ezeket aztán napok múlva specifikusabb tünetek követik.

Leállhat a légzés és a szívműködés

Amennyiben a toxin a szemizmok idegvégződéseit károsítja, a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat jelentkezhet. A betegség végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával halált okoz.

Akár egy nap alatt végzetes lehet

Megerősíti a botulizmus gyanúját, ha a tünetek kezdete előtt 18–36 órával a beteg házi vágásból származó húskészítményt, túltárolt készételt fogyasztott. Javasolt erre a kezelőorvos figyelmét felhívni. Megfelelő kezelés nélkül a mérgezés kb. 10–20 százaléka 24 órán belül végzetessé válik.

Megfelelnek az előírásoknak

Az érintett áruház annyit közölt a lappal, hogy az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a szigorú minőségbiztosítási előírásoknak, és ez az árcsökkentett termékeikre is igaz. A jogszabállyal összhangban, nem forgalmaznak olyan terméket, amelynek lejárt a minőségbiztosítási vagy fogyaszthatósági ideje. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció