A netes csalók ismét akcióba lendültek, az elmúlt hónapokban a hazai online térben is megjelentek „könnyű” otthoni munkát és „nagy” fizetést ígérő felhívások, amik az esetek jelentős többségében átverésnek bizonyulnak.

A módszerük

A csalók módszere, hogy filmelőzetesek nézéséért kínálnak extra magas fizetést. A regisztrációt követő pár napos próbaidő után a munka elkezdéséhez belépési díjat kell fizetni, ami az ígéret szerint visszajár. A gyanútlan „munkavállaló” beszervezi a legjobb barátait, valamint a családtagjait, mert nyilván nekik is szeretne könnyen elérhető plusz jövedelmet. Később derül ki, hogy a befizetett „belépési díjat” nem kapják vissza. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az internet megkönnyíti a dolgukat

Az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja az, ha ismerjük a jellemző elkövetési módszereket és nem dőlünk be a csalóknak. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a bűnözők munkáját.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így ne legyél áldozat

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség hosszabb tájékoztatót adott ki, melyben egyebek között azt írják, mielőtt belépsz, vagy tagjává válsz ilyen rendszernek, mindenképpen győződj meg arról, hogy a rendszer valóban azt a szolgáltatást nyújtja, amire vállalkozol, és nem csupán tagsági állományát bővíti. Továbbá legyél elővigyázatos, ha a rendszer tagjaként kiegészítő bevételt, illetve jutalékrendszer keretében könnyen elérhető és kimagaslóan magas jövedelmet ajánlanak.

Erre figyelj nagyon

Fontos, hogy arról is meggyőződj, írásba foglalták azt, hogy a tagok pénzügyi hozzájárulását pontosan mikor, hogyan, milyen feltételek teljesülése esetén fizetik vissza, például a rendszerből való kilépéskor. Ügyelj arra, hogy megfelelően rögzítsék, a tagok pénzügyi hozzájárulása pontosan hogyan fog megtérülni, és az megtérülhet-e új tagok beléptetése nélkül is. Továbbá legyél tisztában azzal, hogy melyik vállalkozás működteti a rendszert.

Milyen vállalkozásról van szó?

Ezenkívül győződj meg arról is, hogy ha külföldön bejegyzett vállalkozás áll mögötte, annak melyek az elérhetőségei, amin felveheted-e a kapcsolatot a vállalkozással, és milyen jogérvényesítési lehetőségeid vannak.

Legyél nagyon elővigyázatos

Legyél elővigyázatos, ha virtuális fizetőeszközök használatára (pl.: Bitcoin, stb.), ajánlására kérnek valamely rendszer keretében, ezek a fizetőeszközök ugyanis nem állnak a jegybank felügyelete alatt, így fizetésképtelenség esetén a hazai garanciaalapok kártalanítása sem terjed ki ezekre. Ne kapkodd el a dolgokat, tegyél fel kérdéseket, keress rá a kapcsolatban álló nevére, fotójára és profiljára, hogy szerepel-e más oldalakon is.

Kifogások

Mindenképpen figyelj oda a helyesírási és nyelvtani hibákra, a következetlenségekre és a kifogásokra, például, hogy a csalók kamerája nem működik, ezért nem elérhetők. Mielőtt munkát vállalsz az online térben, mondd el a családodnak és a barátaidnak, mire készül, kérd ki véleményüket.

Nagyon hihetők tudnak lenni

A rendőrség kiemeli az ajánlatok mögött komoly szervezett bűnözői hálózatok állhatnak, amelyek teljes mértékben elhitetik az áldozatokkal, hogy egy valódi és legális tevékenységet végeznek. Ehhez weboldalakat hoznak létre, illetve telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot működtethetnek. Éppen ezért azt mondják, legyen gyanús, ha könnyű munkalehetőséget ajánlanak és nagy profitot garantálnak, sőt mindenképpen legyél óvatos, ha pénzt is kérnek tőled.

Bankkártya adatokat soha

A bankkártya adataid például sose add meg és az okmányaidról se küldj másolatot, ismeretlen appokat pedig ne telepíts a telefonodra. Ha mégis megtörtént a baj, akkor mentsd le a csalókkal folytatott minden beszélgetést, üzenetváltást, mert ezek bizonyítékként szolgálhatnak egy bűntetőeljárásban. Ezután pedig mielőbb tegyél feljelentést a lakhelyed szerinti rendőrkapitányságon! A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: police.hu