Az Egerhez közeli Ivádon történt gyilkosság volt az első olyan rendszerváltás utáni bűncselekmény, amelynél nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség. A százezer forint azonban nem hozta meg az áttörést.

Ivádon megölték Ivády bácsit

Véres bűncselekmény színhelye volt három évtizede a Heves megyei Ivád község. Zsuzsika, a szomszéd kislány 1991. december 12-én holtan találta a nyolcvanhárom éves Ivády Joachimot saját lakásában. Az idős férfi a konyha heverőjén feküdt, csurom vér volt, a torkát átvágták. Az orvosszakértő összesen huszonkét sebet számolt össze a holttesten. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sokan tudták, hogy van pénze

Az Ivády Joachim gyilkosa utáni nyomozást rendkívül nehezítette, hogy az erdőkben gyűjtögetett gombák, gyógynövények vagy éppen csigák felvásárlásából élő idős bácsit rengetegen ismerték. Az üzleti kapcsolat miatt ráadásul inkább ellenségei, mint barátai voltak. Naponta akár húsz ember is megfordult nála, rengetegen ismerhették a jó életkörülményeit és azt, hogy van mit a tejbe aprítania.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyolcvanon felül is imádta a nőket

A második világháború környékén állítólag az elhurcolt zsidóktól vette át az aranyukat, de amikor később visszakérték volna, azt állította, hogy az oroszok elvitték az értéktárgyakat. Aztán sokan vádolták azzal is, hogy az „erdei áru” lemérésekor sem mindig ugyanazt mutatja az otthoni mérlege. Joachim idős kora ellenére a nőket is imádta, beszélték, hogy még saját fia nagy szerelmét is elszerette.

Először volt nyomravezetői díj

Ivád kis település, de haragos akadt bőven, ráadásul a környékbeliek is Joachimhoz jártak az áruval. A nyomozás holtpontra jutott. A korábbi, rendszerváltás előtti években nem volt lehetőség nyomravezetői díj felajánlására, ekkor azonban az országos rendőrfőkapitány intézkedésének köszönhetően jogszabály biztosította ezt az azóta gyakran alkalmazott lehetőséget.

Hiába a nettó százezer

Ivády Joachim ügyében nettó százezer forintott ajánlott fel a rendőrség annak, aki értékes információval tud szolgálni a gyilkossal kapcsolatban. A százezres összeg a kilencvenes évek legelején biztosan csábító lehetett, de sajnos nem segített a rejtélyes gyilkosság felderítésében. Ha a gyilkos senkinek sem mondta el tettét, eleve nem is lehetett olyan, aki „beköpi”.

A határidőnapló segíthetett volna, de eltűnt

A nyomozóknak tűt kellett volna megtalálni a szénakazalban. Valószínűsítették, hogy a gyilkos ismerte az áldozatot. A találkozó december 11-én történhetett és valószínűleg előre meg volt beszélve. Ezt támasztotta alá, hogy a házból nem csak arany és készpénz tűnt el, hanem a férfi határidőnaplója is. Ebből egyértelműen meg lehetett volna tudni, kivel találkozott utoljára az áldozat.

Hová lett a két házőrző?

Egy szemtanú szerint a gyilkosság estéjén két férfi szaladt ki a házból, majd egy sötét színű Ladába ülve elhajtottak. Ezeket az embereket azonban nem sikerült megtalálni. Érdekes adalék volt, és egyben a hosszas előkészülést, előre kiterveltséget támasztotta alá az, hogy Joachim bácsi két, igen harcias kutyája egy hónappal a gyilkosság előtt eltűnt.

Nem a fia volt

Felmerült az idős férfi fiának neve is. Ő volt az, akinek párját Joachim állítólag elszerette. Valaki látni is vélte a férfit a gyilkosság utáni reggelen kijönni az áldozat lakásából, de a nyomozók szerint ez téves információ volt. Ivády Joachim ügye a mai napig megoldatlan. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Két brutális gyilkosság pár év alatt

Ivádon nem sok ilyen súlyos bűncselekmény történt, de egy másik is emlékezetes. Nem sokkal később egy idős nénit gyilkoltak meg a községben. A roma származású Pusoma Dénest gyanúsították az ügyben, akit végül el is ítéltek. Két és fél évet ült, mire kiderült, hogy nem ő volt a gyilkos. A férfi végül öngyilkosságot követett el, miután hiába reménykedett kártalanítás után. Ha kérsz még ilyen Újranyitott aktát, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Rendőrségi kivonulás 1983-ban – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika