Saját gimnazista párját használta csalinak az a kemecsei bűnöző, akit Magyarországon utolsó előttiként kivgeztek. Lipők Sándor és két fiatalkorú társa nagy zsákmányt akartak, végül egy emberéletet és párezer forintot vettek el egy debreceni nyugdíjastól. Újranyitottuk egy halálraítélt bűnöző aktáját.

Párezer forintért vettek el egy életet

200 ezer forint reményében ölték meg áldozatukat, de mindössze 2400 forintot találtak azok a Kemecsén élő fiatalok, akik közül az elsőrendű vádlottat, Lipők Sándort halálbüntetéssel sújtották és kivégezték 1988-ban. Zeke Zoltán, 74 éves debreceni nyugdíjasnak a korabeli beszámolók szerint az lett a veszte, hogy szerette a fiatal lányokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Andrea beleszeretett a Sátánba

A háromfős bűnbanda feje, a „Sátán” becenévre hallgató 21 éves Lipők Sándor elcsavarta a mindössze 16 éves F. Andrea fejét. Andrea beleszeretett a büntetett előéletű Lipőkbe, aki miatt megszökött a gimnáziumból és szülei házából is. Egy debreceni albérletben húzódtak meg, főbérlőjük pedig úgy tudta, hogy Sándor valójában rendőr.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elkotyogta, hogy van pénze

Andrea egy ugyancsak fiatal nőismerőse révén megismerkedett Zeke Zoltánnal, aki idős kora ellenére rendkívül szerette az ilyenkorú lányokat. A debreceni nyugdíjas azt is elmondta Andreának, hogy sok pénze van otthon, és akár fizetne is a gimnazista lány „szolgálataiért”.

Csalinak használta párját

Bár Andrea párja, Lipők Sándor féltékeny volt, arra is ráérzett, hogy Zoltánt egy jól felépített mesével talán ki lehetne semmizni. A munkakerülő Lipőknek volt már rutinja, korábban kétszer is volt büntetve, miután családi házakba tört be. A fiatal férfi úgy gondolta, áldozatukhoz Andreán keresztül vezet az út, ezért csalinak használta a lányt. A megvalósításba azonban hiba csúszott.

Nem tudták elcsalni

1987. február 21-én a terv szerint Andrea elcsábította volna lakásáról a nyugdíjast, enyelgés közben kilopta volna a lakáskulcsát, amivel Lipők és harmadik társuk, H. Sándor visszamegy a nyugdíjashoz. Zoltán azonban még Andrea mézes-mázos szavaira sem akarta elhagyni a lakását.

Ez lett a veszte

A fiatal lány albérletükbe visszatérve kétségbeesve újságolta el a hírt, amire Lipők bepöccent. Az új terv az volt, hogy ők is visszamennek Andreával a nyugdíjas lakására, ahol jobb belátásra bírják. Így is történt, és Zeke Zoltánnak még akkor sem volt gyanús semmi, amikor a hőn áhított lány két idegen férfivel tért vissza, akikkel „véletlenül találkozott”.

Hátulról tarkón rúgta

Andrea eldőlt az ágyon, kigombolta a blúzát, és hagyta, hogy az idős nyugdíjas hozzáérjen. Abban a pillanatban, amikor ez megtörtént, Lipők hátulról tarkón rúgta az idős Zoltánt, aki rögtön a padlóra zuhant. A verésben a harmadik társ, H. Sándor is segített, majd végül Lipők megfojtotta az áldozatot.

Váratlan találkozás menekülés közben

A társaság viszont nem találta meg a többszázezer forintot, ami egyébként nem is volt elrejtve. Így alig több mint 2 ezer forinttal távoztak, miközben kifelé menet a kapuban összetalálkoztak az akkor már halott nyugdíjas unokájával és annak barátjával. Utóbbiak akkor még nem tudták, hogy Zoltán gyilkosait engedik szabadon távozni, de az elkövetők ennek ellenére is 24 órán belül rendőrkézre kerültek.

Nem volt kegyelem

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Lipők Sándort előre kiterveltem különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, rablás, súlyos testi sértés, többrendbeli lopás bűntette és vétsége, valamint devizagazdálkodás megsértésének bűntette miatt halálbüntetésre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság az első fokú bíróság ítéletét helyben hagyta. A kegyelmi kérelmét elutasították. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Utolsó előttiként a bitófán

Lipők Sándort 1988. április 7-én végezték ki Budapesten. A kemecsei rablógyilkos után egy elítéltet akasztottak még fel, mielőtt eltörölték Magyarországon a halálbüntetést. Az illetőt Vadász Ernőnek hívták, és őt is Hajdú-Bihar Megyében elkövetett gyilkosságért ítélték halálra. Róla itt írtunk részletesebben.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu