Vadász Ernő és bűntársa elszámolták magukat, így gyakorlailag fél liter pálinkáért vertek agyon egy kocsmából hazafelé ballagó férfit Tiszacsegén. Egy piti bűnözőből lett brutális gyilkos esete, aki biztosan nem gondolta, hogy az általa elkövetett bűncselekmény később bűntörténeti jelentőségű lesz, ugyanis ő volt az utolsó, akin végrehajtották a halálos ítéletet Magyarországon.

Akkor még senki nem tudhatta

„A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Lakatos Ferenc tanácsa előre kitervelt és nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt halálra ítélte Vadász Ernő tiszacsegei lakost, a tettestársát – az ugyancsak tiszacsegei Lakatos Istvánt – pedig tizennyolc évi fegyházbüntetéssel, és tíz évre szóló közügyektől való eltiltással sújtotta a bíróság” – adta hírül 1988 januárjában a Népszava. Akkor még senki sem tudhatta, hogy ennek a hírnek később bűntörténeti jelentősége lesz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem volt még harminc éves sem

A kriminalisztikai szempontból nem kifejezetten érdekes rablógyilkosság azért kerül újra és újra rivaldafénybe, mert Vadász Ernő volt Magyarországon az utolsó olyan halálraítélt, akin még végrehajtották a halálbüntetést. A tiszacsegei gyilkost 1988. július 14-én, 28. születésnapjának betöltése után két hónappal végezték ki Budapesten, a Kozma utcai börtönben.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fejbe rúgta és a gyomrába taposott

Vadász Ernő és bűntársa, Lakatos István 1986. december 10-én Tiszacsege különböző szórakozóhelyein ivott, ami esetükben nem volt ritka. Arra gyanakodtak, hogy az ittas állapotban lévő Juhász Imre helybeli férfinél nagyobb összegű készpénz van, miután fizetési nap volt. Amikor az ittas Juhász hazafelé vette az irányt, utánamentek, a lakása közelében, az utcán megvárták és amikor elsétált mellettük, megtámadták. A földre került áldozatot a „Bumm” gúnynéven ismert Lakatos behúzta a teherautó és a pótkocsi közé, ahol Vadász fejbe rúgta és cipője sarkával beletaposott az áldozat gyomrába. Ezután ráállt és teljes súlyával ránehezedett.

Fél liter pálinkáért

Mivel Juhász másnap kapott volna fizetést, ezért pénzt nem találtak nála. Így egy fél liter pálinkát és apró személyes tárgyakat vettek el tőle. Ezután betörtek egy lakásba, megfenyegették, megverték és kirabolták az ott lakó férfit, majd felfeszítették a helyi kisvendéglő ajtaját. Zsákmányuk 3500 forint készpénz és egy zsebszámológép volt.

Nem is ő volt

A büntetett előéletű, de addig kisebb balhékban részt vett Vadász nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Így az sem volt meglepő, hogy hamarosan a nyomozás látókörébe került. Kihallgatásán eleinte mindent a bűntársára akart kenni, de gyorsan ellentmondásba keveredett önmagával.

Különös kegyetlenséggel

Vadász Ernő fellebbezett, az elsőfokú bíróság által kiszabott halálbüntetést legalább életfogytig tartó fegyházzal szerette volna felváltani. Ezt a Legfelsőbb Bíróságon Pálinkás György büntetőtanácsa tárgyalta, és 1988. május 18-án helybenhagyta a megyei bíróság ítéletét, azzal a kiegészítéssel, hogy az előre kiterveltség mellett a különös kegyetlenséget is megállapította a gyilkossággal kapcsolatban.

Nincs kegyelem

A halálra ítélt kegyelmet kért, ezt azonban a Népköztársaság Elnöki Tanácsa elutasította. Juhász Imrének fél liter pálinkáért kellett meghalnia, Vadász Ernő pedig gyakorlatilag fél liter pálinkáért követett el egy többszörösen minősített emberölést, ami miatt felakasztották. Ezután már csak két halálos ítélet született hazánkban, de már egyiket sem hajtották végre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Két kegyetlen gyerekgyilkosság

Az utolsó két, már nem végrehajtott halálbüntetést két gyerekgyilkosra szabták ki. Mindkét bűncselekmény szexuális indíttatású volt. K. Aladár Zala megyében, míg V. Béla Borsodban ölt meg egy kislányt. Mindketten kegyelmet kaptak. IDE KAPCSOLÓDIK: Miközben az életéért küzdött, önmagát fojtotta meg a 9 éves Mónika

Kiemelt kép: illusztráció, munkások Ózdon 1986-ban – Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó.hu grafika