Pásztorokra támadt egy medve péntek éjszaka Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi életét vesztette, társát kritikus állapotban szállították kórházba.

Tehénre támadt a medve

A Maros megyei pásztorok Hargita megye területén próbálták elhajtani a medvét, amelyik egy általuk felügyelt tehénre támadt. Ekkor a medve a három pásztort vette üldözőbe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megtalálták a pásztor holttestét

A 26 éves fiatal bemenekült az erdőbe. Az ő holttestét szombaton találták meg a helyszínre riasztott csendőrök mintegy háromszáz méterre attól a helytől, ahol utoljára látták.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

7 órán át műtötték a másik pásztort

A másik megtámadott pásztor, egy 45 éves férfi, rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett. Őt a mentők Suceava megye felé szállították le a hegyről. A jászvásári kórházban hét órán át műtötték.

Leharapta az ujjait

A férfi súlyos koponyasérülést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett és a nagyvad több ujját is leharapta. A harmadik pásztor sértetlenül megúszta a támadást. Ő riasztotta a mentőket.

Kilövési engedély

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton este az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében tudatta: a múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alapján a csendőrség, a Környezetvédelmi Őrség és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség elkészítette a szükséges dokumentációt a medve kilövésének engedélyeztetéséhez.

Túlszaporodott az állat

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

4000 lenne az optimális egyedszám

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Medve Budapest környékén

A napokban írtunk arról, hogy Isaszeg külterületén, a szántóföld és az erdő határán magányosan kóborló barnamedvéről érkezett fotóval kiegészített lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdőhöz. A medve mozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal – vadkamerákat helyezett ki. 

Szóltak a vadászoknak

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság értesített minden szomszédos nemzeti parkot és hivatásos vadászt, annak érdekében, hogy a medve mozgását nyomon követhessék és megfelelő időben intézkedhessenek – írják a nemzeti park honlapján.

Átmehetett az M3-as autópályán

Nemrég Vác közelében a Börzsönyben fotóztak medvelábnyomot. Ha ugyanarról az állatról van szó, akkor elgondolkodtató, hogy valahogyan átkelt a kerítéssel körbezárt M3-as autópályán. Minden bizonnyal egy alul vagy felüljárón keresztül tudott csak átmenni a forgalmas úton. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Videó a medvéről

Kékvillogó.hu hírportál egyik olvasója tavaly októberben egy Miskolc utcáin rohanó medvéről készített videót. Az isaszegi mackó vélhetően itt van valahol Budapest környékén, leginkább a pesti agglomeráció füves, erdős területein bukkanhat fel. Nézd meg te is a szenzációs videót, kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció