Egy termetes barnamedve szaladt október 18-ra, vasárnapra virradó éjszaka hajnali kettő körül Miskolcon. A medvéről videófelvételt készített a Kékvillogó.hu egyik olvasója. A videón jól látszik, hogy a jókora barnamedve hosszan szalad Miskolc utcáin. Az önkormányzat figyelmeztetést adott ki, a helyi nemzeti park pedig tanácsokat ad, mit tegyünk ha medvével találkozunk.

Hosszan futott az utcán

A felvételt küldő hölgy azt írta nekünk, hogy a videó hajnal fél 2 körül készült Miskolcon a Testvériség utcában. A mackó jó hosszan futott az autó mellett, a készítők szerint az Újgyőri piac felé szaladt, miután elérte a forgalmas kereszteződést.

Nagyon megrémültek

A hölgy azt írta, a testvérei nagyon megrémültek, amikor meglátták az éjszakai utcán ólálkodó medvét, amely az autótól megrémült és futásnak eredt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vastag rácsokkal védik az embereket

Nem csodáljuk, hogy a videó készítője megrémült az utcán szaladó vadállatot látva. A barnamedvéket a magyar állatkertekben vastag rácsok választják el a látogatóktól. Meglehetősen ijesztő lehet tehát egy ilyen állattal csak úgy összefutni Miskolcon.

Riasztást adtak ki

Magyarországon egyre több helyen találkoznak barnamedvékkel. Az Északi-Középhegységben több medvecsalád is kóborol, a helyi nemzeti park már riasztást is kiadott, tájékoztató anyagokkal felkészítik a kirándulókat a medvékkel való találkozásra.

Nem kell kirándulni

A videó alapján úgy látszik nem kell kirándulni, elegendő, ha Észak-Magyarország legnagyobb városának, Miskolcnak az utcáján sétál valaki.

Veszélyek a környéken

Miskolc önkormányzata arra kérte a polgárőrséget és a Miskolci Önkormányzati a Rendészet munkatársait, hogy a területen járőrözve fokozottan hívják fel a környéken élők figyelmét az esetleges veszélyekre.

Medvetámadás

Ha a medvék nálunk is elszaporodnak, hasonló helyzet alakulhat ki, mint Erdélyben, ahol a medvék rendszeresen fosztogatják a kukákat, bejárnak a településekre, sőt egyre több medvetámadás is történik.

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen – írják a Bükki Nemzeti Park oldalán. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés).

Ne szálljunk ki az autóból

Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Ha szeretnél még ilyen videókat az elsők között megkapni, iratkozz fel a Youtube csatornánkra!

Kiemelt kép: részlet a videóból