Lesodródott az autópályáról, majd felborult egy busz vasárnap hajnalban Horvátországban, az A3-as autópályán Slavonski Brod közelében. A balesetben 10 ember meghalt, 15 súlyosan, 30-an könnyebben sérültek, sok gyermek is volt a buszon. A halottak között van a buszsofőr is, akitől a fia megható üzenetben búcsúzott a Facebookon.

Többé nem találkozunk

„Apa, nagyon nagy most a bánat és a fájdalom a szívemben. Amikor a buszhoz kísértelek, megöleltelek, de nem eléggé, hiszen nem tudtam, hogy többé nem találkozunk.” – írta az egyik elhunyt sofőr fia az édesapjáról, amikor megtudta, hogy mi történt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az elhunyt buszsofőr és a tőle búcsúzó fia

Forrás: Facebook

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szabadságra mentek haza

A baleset a Zágrábtól a szerb határig vezető A3-as autópályán történt a kelet-horvátországi Slavonski Brod közelében. Úgy tudjuk az utasok főleg koszovóiak voltak, akik Németországból, Frankfurtból utaztak haza Pristinába szabadságra.

Nem sokkal korábban váltották egymást a sofőrök

Egy 50 év körüli hölgy azt mesélte az egyik horvát hírportálnak, hogy Németországból mentek hazafelé, minden jól ment, szólt a zene a buszban, a sofőrök nem sokkal a baleset előtt cserélték le egymást Zágrábban.

Dőlni kezdett a busz

A hölgy azt is elmondta, hogy majdnem elaludt, amikor fékcsikorgásra riadt, de abban a pillanatban már dőlt is a busz, minden rájuk zuhant a felső polcokról. Neki is fája az arca, de ez semmi ahhoz képest, hogy 10 ember meghalt mellette a buszban – mondta.

Kéz nélküli sérültek

Egy férfi utas arról beszélt a Jutarnji.hr hírportálnak, hogy döbbenetes látvány fogadta, amikor megállt a busz és kimászott belőle. „Síró emberek, kéz nélküli holttestek hevertek a busz mellett az árokban” – mondta a férfi.

Elaludt a sofőr

A Zágrábban leváltott buszsofőr tehát nem élte túl a balesetet, a buszt éppen vezető sofőr viszont igen. Azt mondta a rendőröknek, hogy egy pillanatra elaludt, ekkor történt a baleset. A sofőrt letartóztatták, vélhetően sokáig rácsok mögött marad.

Mikroalvás

Súlyos fáradtság esetén néhány másodpercre úgy is elaludhatunk, hogy észre sem vesszük. A mikroalvásnak is hívott, rövid bóbiskolás felelős az autóbalesetek komoly hányadáért. A mikroalvás jellemzően monoton tevékenységek közben tör rá az emberre, sokan például az autópályán vagy egyenesebb útszakaszokon szenderednek el. Egy Nagy-Britanniában készült kutatás szerint a férfi sofőrök közel fele tapasztalta már magán vezetés közben a mikroalvásnak nevezett rövid kihagyást.

Álljunk meg 20 percre pihenni

A jelenség hátterében természetesen a kimerültség áll, és nem is múlik el magától, sőt: egyre gyakrabban ismétlődik meg a mikroalvás egészen addig, amíg rendesen ki nem pihenjük magunkat. Ezért nagyon fontos, hogy ha fáradtak vagyunk, és azt vesszük észre, hogy egy pislantás hosszabbra nyúlik a megszokottnál, álljunk meg a legközelebbi lehetőségnél, és 20-30 percet pihenjünk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép forrása: cropix-videó