A hazánkban utolsóként jogerősen halálra ítélt V. Béla olyan aljas és kegyetlen módszerrel ölt meg egy falubeli kislányt, hogy a bűncselekmény még a gyerekgyilkosságok közül is a legborzasztóbb. Újranyitottuk egy szörnyű ügy aktáját.

Részegen feküdt, rummal ébredt

A Borsod-Abaúj Zemplén megyei Szalaszenden élő V. Béla másnaposan ébredt 1988. február 22-én, majd újra elkezdett inni. Kora délután, tekintélyes mennyiségű rum felhajtása után megszólított egy kislányt a házuk előtt. A részeges, agresszív férfi ki volt éhezve. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Esélye sem volt

A 9 éves Mónika vásárolni indult, amikor a férfi felfigyelt rá. A nagy termetű, erős V. Béla berántotta az udvarba, majd bevitte a lakásuk egyik szobájába. Édesanyjával élt, aki ekkor ugyan nem volt még otthon, de Béla három gyermeke abban a szobában tartózkodott, ahová behurcolta Mónikát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Látta az udvaron

V. Béla így saját gyerekei előtt vetkőztette le és erőszakolta meg a kislányt, majd este kivitte a település határába. A férfi édesanyja akkor ért haza, amikor Mónika még a lakásban volt, de állítása szerint nem látta a gyereket. A kislány egyik barátnője azonban igen, méghozzá Vargáék udvarán, és ez gyanús lett neki. Ezzel sokat segített a nyomozóknak, bár a falubelieknek és a hozzátartozóknak is hamar feltűnt, hogy sem a férfi, sem a kislány nincs sehol.

Szalmával takarta le, majd otthagyta

Amikor egy szalmakazalhoz értek, Varga levette a nadrágszíját, hurkot készített belőle, majd a szerencsétlen kislány nyakára és lábára tekerte. Az életéért küzdő Mónika így végül saját magát fojtotta meg, hiszen minél inkább menekülni próbált, a szíj annál jobban szorult a nyakán. Az igazságügyi orvosszakértők szerint haláltusája akár egy órán keresztül is eltarthatott. Miután a férfi meggyőződött róla, hogy Mónika halott, szalmával takarta be a holttestet és elment.

Pelenkázni hívta be?

A korábban erőszakos nemi közösülés kísérletéért már elítélt V. Bélát még aznap elfogták és őrizetbe vették. A gyerekgyilkos össze-vissza beszélt, azt állította például, hogy a kislány nem is ellenkezett, és hogy igazából azért hívta be a házba, hogy tegye tisztába a legkisebb gyerekét. Ám a holttesten keletkezett sérülések nem hazudtak.

Az ítéletet jóváhagyták…

V. Bélát első fokon halálra ítélték egyebek között különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölésért. Az ítéletet 1989. április 13-án hagyta jóvá a Legfelsőbb Bíróság, és ezzel Varga volt a Magyarországon utolsóként jogerősen halálraítélt köztörvényes bűnöző.

Nem hajtották végre

A gyerekgyilkos azonban megmenekült a kötéltől, miután 1990 május 4-én a két nappal korábban megválasztott köztársasági elnök, Göncz Árpád megkegyelmezett neki, és a büntetést életfogytiglanra változtatta.

Újra szabad

De mi lett vajon V. Bélával? Jó magaviseletért 2008-ban szabadulhatott feltételesen, de hogy ez akkor megtörtént-e, arról nincs információnk. Annyit tudni, hogy börtönéveit túlélte, vagyis 2015 környékén mindenképpen szabadulnia kellett. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció