Még a kutyája is elpusztult annak a családnak, akik szén-monoxid mérgezés miatt halhattak meg Budapesten, a 6. kerületben. A háziorvos és családja napok óta halott lehetett, amikor rájuk találtak a rendőrök. Valószínűleg a klíma miatt zárhattak be minden nyílászárót, ezért nem tudott kiszellőzni a mérges gáz.

Meghalt a család

Amint arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, egy házaspár és két gyermekük halt meg szén-monoxid mérgezésben Budapesten, a 6. kerületben. Az édesapa, Q. M. a tragédia napjáig Tarpán is dolgozott háziorvosként és belgyógyászként. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Keresni kezdték

Az orvos több napja nem jelent meg munkahelyén, ezért keresni kezdték. Még a rendőrség is körözést adott ki. A szomszédoknak is feltűnt, hogy nem látták őket napok óta. Sőt, a lakás ajtaja előtti rács is nyitva volt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Még a kutyájuk is elpusztult

Végül riasztották a rendőröket, ők néztek be az egyik ablakon és látták meg a lakásban fekvő holttesteket. A család már napok óta halott lehetett. Még a kiskutyájuk is elpusztult.

Ingázott Budapest és Tarpa közt

A család három éve költözött fel Budapestre a gyerekek iskoláztatása miatt, de a Q. M. továbbra sem hagyta cserben a falut, és rendületlenül ingázott a főváros és a 300 kilométerre levő település között.

„Egy jó barátot veszítettünk el”

„Mindenki számos kedves emléket őriz a település háziorvosáról, aki még éjjel is első szóra felöltözött, és indult segíteni. Mindig lehetett rá számítani. ”Volt hogy éjfél körül hívtam fel, mert nagyon rosszul voltam, ő pedig nemcsak hogy felvette a telefont, de azonnal elindult hozzám, hogy segítsen” – mondta zokogva az egyik helyi hölgy. „ Óriási veszteség ez mindnyájunknak. Nem csak a háziorvosunkat, hanem egy jó embert, egy jó barátot is elvesztettünk” – tette hozzá.

Visszajártak a településre

A család nem tudott elszakadni a községtől azután sem, hogy Budapestre költöztek. Nem csak az édesapa, hanem a mama és a gyerekek is gyakran látogattak vissza a határ menti településre. „Az elköltözésük után is visszajártak. Nyaranta hosszú időket töltött itt a család. Ha jól tudom, ezen a hétvégén is jöttek volna” – mondta a Metropolnak az egyik helyi lakos.

Az egyik fiú orvos akart lenni

„A két fiú is imádott itt lenni, gyönyörű és okos gyerekek voltak, akik tele voltak tervekkel. Úgy tudom, a nagyobbik orvos akart lenni, akárcsak csak az édesapja”. A Jókai utcai lakásuk szomszédjában lakott a 7 éves kisfiú óvónője. Ő azt mesélte, hogy a kisfiú most ballagott el az oviból és már alig várta, hogy iskolás legyen.

A klíma miatt zárhattak be mindent

Bár még tart a vizsgálat, hogy pontosan mi is okozhatta a tragédiát, nem zárható ki, hogy a kazán szivárgott a lakásban. A nagy meleg miatt valószínűleg minden nyílászárót bezártak a lakásban, hogy a klímaberendezés jól hűtsön, így a meghibásodott kazánból kiszökő gáz nem tudott kijutni a lakásból.

Nyáron a hődugó is gyilkolhat

Annak ellenére, hogy a legtöbb szén-monoxid-riasztást a fűtési szezonban kapják a katasztrófavédők, évről évre növekszik a nyári esetek száma is. A nagy hőségben ugyanis megemelkedhet a lakásban a veszélyes, színtelen-szagtalan gáz szintje. Ezen kívül fontos, hogy a fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztessük, illetve berendezések számára biztosítsuk a levegő-utánpótlást. Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt is be kell szereltetni az ablakba. 

Hődugó is gyilkolhat

Nyáron a hűdugó is gyilkolhat. A nagy hőségben, napsütésben felmelegszik a kémény felső része, ami így melegebb lesz, mint a kiáramló füstgáz és nem tud távozni a kéményen át. Ilyenkor úgynevezett hődugó alakul ki, és az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, ahol másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-riasztót működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet – figyelmeztet a katasztrófavédelem. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: emlékezés a tarpai egészségháznál – Forrás: Facebook