Imaláncot indítottak a székelyudvarhelyi kollégiumban megsérült lányért. Orsit mesterséges kómában tartják. A tinédzser fivére, Botond is ugyanabban az intézményben tanult, és a katasztrófában elhunyt Dávid szobatársaként annak köszönheti az életét, hogy éppen osztálykiránduláson vett részt.

Leomlott a kollégium fala

Ahogy arról hétfő este a Kékvillogó.hu is beszámolt, súlyos tragédia történt Székelyudvarhelyen, ahol leomlott egy diákotthon egyik fala, maga alá temetve több tanulót. A kollégium romjai alól négy fiatalt húztak ki, egy diák belehalt sérüléseibe, egy másikat rendkívül súlyos sérüléssel, gerinctöréssel kellett kórházba szállítani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csütörtökön temetik

A 18 éves Dávidon a hosszas újraélesztési kísérlet ellenére sem tudtak segíteni. A fiút csütörtökön, Farkaslakán helyezik örök nyugalomra. A 18 éves diák életéért a mentősök hiába küzdöttek. Dávid édesanyja a kórház intenzív osztályán ápolóként dolgozik, ott értesült az épületomlásról. Azonnal a helyszínre rohant, szeme láttára próbálták újra éleszteni fiát, életéért egy órán át küzdöttek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A mentőben halt meg

Éva elmondta, hogy miután szállítható állapotba került, ő nem szállt be a mentőbe, hanem inkább előrement a kórházba, hogy a műtőnél várja fiát. De Dávid már nem érkezett meg, útközben elhunyt.

Kómában van

Ugyanakkor a 15 éves Orsiért azóta is küzdenek az orvosok. Tanítónőként dolgozó édesanyja, Zsuzsanna elmondta, hogy lányát továbbra is mesterséges kómában tartják. „A helyzet változatlan. Bízunk benne, hogy a lányom felépül. Ne haragudjon, de most képtelen vagyok többet mondani” – mondta az édesanya.

El sem mozdul lánya mellől

Zsuzsanna a kórházban szinte el sem mozdul a lánya mellől. A tinédzsernek eltört az egyik csigolyája, és az orvosok arra várnak, mikor kerül műthető állapotba.

Testvére nem volt a kollégiumban

Orsi fivére, Botond szintén ugyanabban az intézményben tanul. Úgy tudni, hogy ő a kollégiumban egy szobában lakott Dáviddal, és könnyen lehet, annak köszönheti az életét, hogy éppen egy osztálykiránduláson vett részt, amikor a baleset történt.

Imaláncot indítottak

Jenei Csaba unitárius lelkész a Ripostnak elmondta: Orsit és Dávidot is régóta ismeri. „Tisztességes, okos gyerekek. Orsi még cserkész is volt. Természetes, hogy a kislányért a református kollégámmal együtt imaláncot indítottunk. Kérjük a jó szívű embereket, fohászkodjanak a kislányért, hiszen most arra van a legnagyobb szüksége”.

Ki a felelős?

A tragédiáról a helyieket Székelyudvarhely polgármestere értesítette a Facebookon. Posztja alatt többen a felelősöket keresik. Azt írják, meg kell találni azt az embert, hogy aki engedélyezte, hogy úgy végezzenek csatornázási munkálatokat egy 150 éves épület udvarán, hogy abban gyermekek laknak. Többen a polgármestert hibáztatják.

Víz alá került az épület

Az épület „víz alá került”, mivel a közelben nincs kialakítva esővizet fogadni képes csatornarendszer. A napokban a talajvíz terepszint alatti szabályozását végezték, s miután a Márton Áron téren nincs hová elvezetni a felgyülemlett vizet, arról állapodtak meg, hogy a vizet a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium esővíz-elvezető csatornarendszerébe kötik be.

Szennyvíz az épület alatt

Az igazgató szerint további nehézséget okozott, hogy a szennyvízhálózat is az épület alatt található. Ennek orvoslása érdekében is lépéseket tettek, úgyhogy – a Székelyhonnak adott nyilatkozata szerint – most már ki tudják vezetni a szennyvizet az épület alól. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a mentésről – Forrás: Facebook