Egy gyerek meghalt, amikor összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának egy része. Az áldozatot a romok alól emelték ki, a mentők egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Rajta kívül még hárman sebesültek meg. További sérülteket hőkamerákkal keresnek.

Meghalt egy gyerek

Hétfő délután omlott össze az erdélyi Hargita megyében található Székelyudvarhely Tamási Áron Gimnáziumának kollégiumépülete. A tűzoltóság tájékoztatása alapján egy gyerek meghalt. Az áldozatot a romok alól kellett kiemelni, a mentők egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Eltört a gerince

Rajta kívül még hároman sebesültek meg, az egyik lány gerince eltört, őt a marosvásárhelyi kórházba szállították. Másik áldozat könnyebb sérüléseket szerzett, a helyszín átvizsgálását befejezték.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

200 négyzetméter épület omlott össze

A tűzoltóság tájékoztatása alapján körülbelül 200 négyzetméteres épület omlott össze. Az első kimentett személy még eszméleténél volt, amikor eltávolították a romok alól, a másodikat pedig félájultan adták át a mentőknek, kulcscsont- és felsővégtag-törés gyanújával szállították kórházba.

Újraélesztették az egyik sérültet

A harmadik áldozat állapota súlyos, a szíve leállt, tíz percig küzdöttek a mentősök az életéért, végül sikerült újraéleszteniük, és a székelyudvarhelyi kórházba szállították. A helyi lapok beszámolója alapján az áldozat állapota válságos, gerinctörést szenvedett, jelenleg kómában van az áldozat. Az áldozatok 15 és 17 év közöttiek.

Elterelik az embereket a közelből

A helyszínen lévő rendőrség, mentők és a tűzoltóság mindenkit terelnek el az épület közeléből. A tűzoltók egy olyan kocsit is magukkal vittek, amely a roncsokból való kiszabadításhoz szükséges felszereléssel rendelkezik.

Víz alá került az épület

Az épület „víz alá került”, mivel a közelben nincs kialakítva esővizet fogadni képes csatornarendszer. A napokban a talajvíz terepszint alatti szabályozását végezték, s miután a Márton Áron téren nincs hová elvezetni a felgyülemlett vizet, arról állapodtak meg, hogy a vizet a szomszédos Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium esővíz-elvezető csatornarendszerébe kötik be.

További sérülteket keresnek a romok alatt

Forrás: Facebook

Szennyvíz az épület alatt

Az igazgató szerint további nehézséget okozott, hogy a szennyvízhálózat is az épület alatt található. Ennek orvoslása érdekében is lépéseket tettek, úgyhogy – a Székelyhonnak adott nyilatkozata szerint – most már ki tudják vezetni a szennyvizet az épület alól.

Hőkamerákkal keresik a sérülteket

A Hargita Népe szerint a romok alá szorult sérülteket kutyák is keresik. Az Agerpres szerint a mentőcsapathoz a hegyimentő-szolgálat munkatársai is csatlakoztak. A Hargita megyei Salvamont vezetője, Fekete Örs a hírügynökségnek azt mondta, hogy drónt és hőkamerát is bevetnek, de nehezíti a keresést a sok törmelék.

A magyar állam is részt vett a felújításban

A napokban írt a helyi sajtó arról, hogy jövőre tervezik a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának a felújítását. Korábban a magyar állami támogatásoknak köszönhetően már a gimnázium főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen renoválták, már csak a bentlakást kellett volna felújítani.

Pénzt ígért az államtitkár

A Székelyhon az iskola igazgatója, Laczkó György nyilatkozta alapján azt írta, Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára legutóbbi látogatása során, a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén ígéretet tett a bentlakás felújításának az anyagi fedezetére.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook