Horvát hírforrások arról írnak, hogy valószínűleg még a roncsban lehet a lezuhant magyar katonai helikopter harmadik áldozata, aki minden bizonnyal a jármű pilótája volt. Eddig nem tudták megközelíteni a roncsot.

Még a helikopterben lehet

A horvát Telegram hírportál arról ír, hogy a helyi tűzoltók vezetője szerint a szerdán lezuhant magyar katonai helikopter harmadik utasa a helikopterben lehet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Eddig csak két holttestet találtak

A baleset után a horvát hatóságok két ember holttestét találták meg, azonban a helikopteren hárman utaztak. A harmadik utast hivatalosan még keresik, de a jelek szerint valószínű, hogy bennégett a lezuhant helikopterben – idézte a horvát portál cikkét a hvg.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szakadék fölött áll a roncs

Darko Dukić megyei tűzoltóparancsnok azt mondta a Nova TV Dnevnik című műsorában: „Úgy tűnik, a harmadik a helikopterben maradt, mert átkutattuk az egész környéket. Minden rendben van, megtaláltuk az összes alkatrészt. Jelenleg folyik a vizsgálat és a holttestek kiemelése a területről. A feltételezés az, hogy a harmadik holttest a helikopterben van. Hozzátette: a roncs egy sziklán van, amely 30-50 méterrel nyúlik lefelé egy szakadékba, így elég nehéz megközelíteni.

Azt is tudni vélik, miért zuhant le

Az idézett Telegram hírportál tényként kezeli azt a korábbi, meg nem erősített információt, miszerint a helikopter azért zuhant le, mert beleakadt egy drótkötélpályába a Čikola-kanyonban.

Mindenre figyelni kellett volna

Arra a kérdésre, hogy a kiképzésen lévő pilótáknak volt-e frissített repülési térképük, Mihael Križanec dandártábornok, azt mondta, hogy a térképeket frissíteni kellett volna, de 300 méter alatti repüléskor a pilótáknak kötelessége a légtér folyamatos figyelése.

„Minden akadályt meglátni és elkerülni”

„Itt nem tudunk senkire sem ujjal mutogatni. A szabály az, hogy „minden akadályt meglátni és elkerülni”. Soha nem lehetünk biztosak abban, hogy 300 méter alatti magasságban nincs semmi a levegőben” – mutatott rá Križanec

Több milliárdot érő helikopter

Amint azt a Kékvillogó.hu is megírta lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, a balesetben hárman életüket veszítették. Akkor még csak két holtestet találtak meg, a harmadik eltűnt katona még a roncsban lehet. Kiderült, a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere zuhant le.

Gyakorlatoztak

A helikopter a magyar fegyveres erők kötelékébe tartozott, éppen gyakorlaton vett részt déli szomszédunknál. Mostanra pedig ki kiderült, hogy a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere, egy Airbus H145-ös szenvedett baleset. A Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere négy éve, 2019-ben érkezett Magyarországra. Az akkor Benkő Tibor által vezetett Honvédelmi Minisztérium még 2018-ban jelentette be, hogy vásárolnak egy 20 darabból álló flották, a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől. Az Airbus H145 széles körben használt géptípus, polgári célokra is használják, de a HM természetesen a katonai verziót vásárolta meg, írja a 24.hu.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak

A tragédia után megszólalt a jelenlegi honvédelmi miniszter is, Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, továbbá közölte, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat. Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés.

A vizsgálat ideje alatt nem röptetnek Airbust

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: Airbus – Forrás: Wikipédia