Az építkezés, lakásfelújítás, tetőtér-beépítés, épületbővítés során számos építőanyag kerül felhasználásra, ebbe a körbe tartozik a gipszkarton is, amit ma már gyakorlatilag nem tudunk és nem is szeretnénk megkerülni. Ez az anyag ugyanis rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik, így az építőipar előszeretettel használja. Többféle változata is létezik, cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy melyik verziót mikor érdemes alkalmazni.

A gipszkarton beszerzése

Nagyon fontos, hogy mindig kiváló minőségű építőanyagokkal dolgozzunk, hiszen ez garantálja az elkészült épület tartósságát. Érdemes árajánlatot kérni a csomeszigeteles.hu oldalon, így ugyanis számolhatunk az alapanyagok bekerülési költségével. Az egyedi árajánlattal elkerülhetjük a többletköltségeket, pontos és tervezhető lesz az építkezés anyagi vonzata.

Melyek az előnyei?

A kivitelezők nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel ezt az alapanyagot, hiszen számtalan előnye révén kiválóan megállja a helyét többféle feladatban is. Sima a felülete, így beltéren alkalmazva kevés előkészítő munka után azonnal festhető, létezik tűzálló változata, mely a magas hő hatására sem reped, környezetbarát, könnyen lehet vágni, darabolni. Mivel légáteresztő, így nem alakul ki penész, gyorsan lehet vele dolgozni, könnyen szállítható és a gépészetet egyszerűen el lehet mögé rejteni.

Milyen típusai ismertek?

Alapvetően három fő típusról beszélhetünk. Létezik a normál felhasználású gipszkarton, vásárolhatunk tűzálló változatot, valamint a nedves helyiségeket fedhetjük vízálló kivitellel. A kiválasztáskor mindig ügyeljünk az adott helyiség paramétereire.

A tűzálló terméktípus

Ahol kiemelkedő szerepe van a tűzvédelemnek, ott mindenféleképpen tűzálló gipszkartont kell alkalmazni. Ilyenek a közösségi terek, a középületek, az irodaházak, de az ipari objektumok, nagy forgalmú létesítmények is. Ez a termék alkalmas arra, hogy meggátolja a tűz terjedését, így járul hozzá az épület biztonságához.

A vízálló gipszkarton alkalmazási területei

Azokban a helyiségekben, ahol a falak nedvesség hatásának vannak kitéve, vízálló terméket kell használni. Ezek a lapok ellenállnak a vizes, párás környezetnek, ezáltal problémamentesen állnak helyt a fürdőszobában, a konyhában vagy kültéren, és a térburkolatok alatt.

A normál gipszkarton felhasználása

A normál változatot alkalmazhatjuk beltéri válaszfalak építésénél, mennyezet és fal burkolásánál, de szárazvakolatként is remek választás. Használhatjuk akkor is, ha gépészeti berendezést vagy más dolgot kell szem elől elrejteni, illetve vezetékeket, csöveket is könnyen mögé lehet építeni. Nagyon gyorsan és könnyen telepíthető, minimális kosszal jár, és kevés hulladékot hagy maga után. 

A gipszkarton egy olyan praktikus építőanyag, ami nagyban megkönnyíti és meggyorsítja az egyes építészeti feladatokat, ezért alkalmazása ma már elkerülhetetlen. A különböző fajtájú termékek közül mindig azt kell választani, ami az adott feladatra a leginkább megfelelő.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: csomeszigeteles.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.