Agatha Christie-t a bűnügyi irodalom koronázatlan királynőjeként szokták emlegetni. A világszerte elismert és ismert írónő munkássága a 20. század egyik legmeghatározóbb irodalmi teljesítménye volt, és még mai is számos rajongót vonzanak az alkotásai. 

A Mai-Könyv.hu a krimi irodalom széles választékát kínálja az olvasóknak. A krimik és a thrillerek kedvelőinek érdemes böngészni a webáruházban, hiszen a műfaj leghíresebb íróinak alkotásaitól kezdve a mai krimikig szinte bármit megtalálhatunk náluk. 

Agatha Christie, a magánember

Az írónő Agatha Mary Clarissa Millerként született 1890-ben Torquay-ben, Angliában. Már fiatal korában megmutatkozott írói tehetsége. Élete során több, mint 60 regényt és számos novellát alkotott. Egyik legtitokzatosabb időszaka az 1926-os év volt, amikor eltűnt. Tizenegy napig senki sem tudta a hollétét, majd hirtelen felbukkant egy kútban, egy külvárosi háznál. 

Az eset sok találgatást szült, és a sajtóban is hatalmas visszhangot keltett. A külvilág számára sosem derült ki, hogy valójában mi történt, de sokan gondolják azt, hogy ez az időszak inspirálta őt a hasonlóan titokzatos eseményekkel teli regényeiben. Az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, ami összefüggésbe hozható a házasságát érintő problémákkal.

Agatha két férfival kötött házasságot, és maga számára is megmagyarázhatatlan módon a “rosszfiúkat” kedvelte. Először Archibald Christie-hez ment hozzá, akitől 14 év házasság után – a férfi hűtlensége miatt – elvált. Második férje Max Mallowan, egy kiváló régész volt, akitől sok inspirációt merített a művek megírása során. Házasságuk bár hosszú volt, a férj félrelépései miatt nem mindig volt boldog. Az írónő ennek ellenére kitartott a férfi mellett.

Regényeinek híres karakterei

Az írónő a krimi irodalom számos emlékezetes karakterét alkotta meg. Az egyik legismertebb figurája Hercule Poirot, a belga nyomozó. Poirot rendkívül intelligens, analitikus gondolkodású ember, aki több mint 30 regény főszereplője. 

Szintén ikonikus karakter Miss Marple, a kisvárosi idős hölgy, aki rejtélyek megoldásával foglalkozik. Miss Marple látszólag jelentéktelen és észrevétlen nő, de kifinomult megfigyelőképessége és emberismerete segítségével sok rejtélyes bűntényt old meg. 

Mi az Agatha Christie-regények legfőbb vonzereje?

A szerző a regényekben felbukkanó egyedi és karizmatikus karakterek mellett olyan történeteket mutat be, amelyek felkeltik és fenntartják az olvasók érdeklődését. A rejtélyek, a bűncselekmények és az intrika mesteri bemutatásával, a váratlan fordulatokkal meglepi az olvasókat, akik maguk is részt vehetnek a rejtélyes esetek megoldásában.

Történetei a mai napig aktuálisak, hiszen alapvető emberi tulajdonságokat mutatnak be. Az olvasók időutazást tehetnek a 20. század elejére, és betekintést nyerhetnek a korabeli társadalmi és kulturális viszonyokba is. 

A krimi műfaj a mai napig népszerű, Agatha Christie regényei pedig olyannyira összeforrtak ezzel a műfajjal, hogy számos mai krimiíró tekinti őt példaképének.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: mai-konyv.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.