Az autó csomagtartójában, az utazótáskák között találtak rá a határőrök az ukrán-magyar határon arra az 50 éves férfire, akit felesége így próbált meg kicsempészni a háborús országból. Az elfogásról készült videót cikkünk végén tudod megnézni.

Ember a csomagtartóban

Az Asztély–Beregsurány ellenőrzőpont ukrán oldalán egy nő jelentkezett kilépésre. A határőrök az autó csomagterében azonban még egy személyre bukkantak – tette közzé Facebook-oldalán az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális kirendeltsége.A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A poggyászok között lapult

A hivatal tájékoztatása szerint a Lexus márkájú gépkocsi vezetője egy férfit szállított az autó csomagtartójában, aki a poggyászok és egyéb holmik alatt rejtőzött el. A „potyautast” március 6-án éjjel találták meg.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Katonai nyilvántartásba veszik

„A rejtőzködő férfire adminisztratív felelősségre vonás vár, majd katonai nyilvántartásba veszik. Mozgósításáról az illetékes sorozóbizottság dönt” – közölte az állami határőrszolgálat.

Felesége 5 évet is kaphat

Az autó vezetője azonban akár 5 év börtönbüntetést is kaphat, ugyanis embercsempészet vádjával áll a bíróság elé.

Nem hagyhatják el az országot.

Ukrajnában, Putyin hadseregének támadása óta, hadiállapot van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a 18 és 60 év közötti, ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot. A legfrissebb adatok szerint a háború kitörése óta, azaz 11 nap alatt 1,2 millió ember hagyta el szülőföldjét. Nagyrészt nők és gyermekek.

Le akarták fizetni a határőröket

A napokban írtunk arról, hogy 850 ezer forintnyi dollárral akarták lefizetni az ukrán határőröket olyan férfiak, akik Magyarországra szerettek volna menekülni a háború elől. Mindannyian hadkötelesek, vagyis 18 és 60 év közöttiek.

Öt esetben indult eljárás

Az ukrán határőrök öt esetben indítottak eljárást. Ebből két ilyen eset a szlovák határon lévő ungvári, négy pedig a tiszaújlaki ellenőrző ponton történt, tovább, egy-egy a csapi és egy a kaszonyi határátkelőnél volt.

Elutasították a pénz

A szabálysértők által felajánlott csúszópénz összértéke 2500 amerikai dollár és 4300 hrivnya volt. A határőrök minden esetben határozottan elutasították a pénzt, s mindegyik esetről értesítették a Nemzeti Rendőrség képviselőit.

A lefoglalt pénz

Forrás: Facebook/Ukrán Állami Határőrszolgálat

Büntetőeljárás indult ellenük

Az ügyekben kenőpénz felajánlása miatt büntetőeljárást indítottak. A szükséges eljárási iratok elkészítése után ezeket a személyeket a sorkatonaság (vagy mozgósítás) elkerülése miatt a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalba küldték – olvashatjuk az Ukrán Állami Határőrszolgálat Nyugati Régiójának Facebook-oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csomagtartóban rejtőzködő férfiról készült videó

Kiemelt kép: a csomagtartóban megbújó férfi – Forrás: Facebook/Ukrán Állami Határőrszolgálat