A Katasztrófavédelem számolt be róla még április 3-án, hogy kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Kapuváron, a Szabadság utcában. A kapuvári és a csornai hivatásos tűzoltók négy vízsugárral oltották a tüzet, az egységek pedig egy darab gázpalackot is kihoztak az épületből. Később kiderült, hogy nyolc gyermekes család háza semmisült meg a tűzben.

Visszamondták a biztosítást

A Bors információi szerint Kolompár Tiborné még 30 évvel ezelőtt vette meg ezt a házat, az ingatlanban két család élt, összesen 14-en laktak benne, ebből 8 gyermek. A tragédia az egész családot megrázta, ráadásul a házon bár évekig volt biztosítás, mivel nehéz anyagi körülmények között élnek, egy évvel ezelőtt visszamondták azt. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Ez okozhatta a tüzet

A tüzet feltehetően egy kályhából kipattanó parázs okozhatta, amit az egyik gyermek, a 14 éves Cintia vett észre, ő szólt a család többi tagjának. „Úgy vettük észre a tüzet, hogy a fiam épp hazaért, és a kisunokám kinézett az ablakon, akkor látta, hogy lángol a ház, majdnem az arcát elkapta a tűznyaláb. Aztán elkezdtek sikongatni, hogy jaj ég a ház, jaj ég a ház, mentsétek a gyerekeket” – mesélte a lapnak Kolompár Tiborné, aki a betegségei miatt oxigénpalackhoz van kötve. Emiatt a menekülés is nagyon nehéz volt a számára, de szerencsére a családtagjai segítettek neki.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Úrrá lett a rémület

A család még mindig a borzasztó tragédia hatása alatt áll, de annak mindenki örül, hogy senki nem sérült meg a tűzben. A gyerekek hamar kifutottak az utcára, és nagyon kiabáltak, ugyanis mindenkin úrrá lett a rémület. A család végül az utcán várta a tűzoltók érkezését, de tenni semmit nem tudtak, gyakorlatilag végig nézték, ahogy a lángok felemésztik az otthonukat.

Ideiglenes szálláson élnek

A család jelenleg egy ideiglenes szálláson lakik, az önkormányzat segített nekik, de minél előbb szeretnének visszaköltözni az otthonukba. Bíznak benne, hogy segítséget kapnak az emberektől, ugyanis önerőből nem tudják újraépíteni azt.

Segítséget kérnek

„Azt szeretnénk, ha az emberek segítenének, hogy a kis házamba vissza tudjunk menni, mert nekünk az nagyon hiányzik. Én ott neveltem fel a kisgyerekeimet is. Nagyon szeretnék oda visszaköltözni” – mondta könnyeivel küzdve Kolompár Tiborné. Aki szeretne segíteni itt teheti meg!

Rengeteg tragédia

Amint azt a Kékvillogó is megírta lakástűzhöz idén az év első három hónapjában 2097 esetben riasztották a tűzoltókat, ezekben a tüzekben 27 ember vesztette életét, 176-an megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Főleg idősek az áldozatok

Mukics Dániel tájékoztatása szerint az áldozatok átlagéletkora 67 év, ezért ennek a korosztálynak az otthonait különösen fontos füstérzékelőkkel felszerelni. 

Alig használnak füstérzékelőt

A március végéig keletkezett lakástüzek  csupán 6 helyszínén használtak füstérzékelőt – közölte. A tüzek legtöbbje, 21 százaléka a kéményben keletkezett, 14 százaléka a konyhában, 10 százaléka a hálószobában, 7 százaléka a nappaliban – tette hozzá.

Nyílt láng, elektromos vagy fűtési hiba

Jellemzően nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethetők vissza a tűzek keletkezési okai – jegyezte meg. A szóvivő kiemelt néhány emlékezetes esetet is.

Tragédia Kadarkúton

Eszerint a legnagyobb tűz Kadarkúton volt január 8-án, ahol egy lakóházzal egybeépített ötszáz négyzetméteres autószerelő műhely égett; leghosszabb beavatkozás január 30-án történt, amikor egy győri családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. Ennél az esetnél ketten vesztették életüket.

Szigetszentmiklós és Dabas

Két áldozatot követelt február 19-én egy szigetszentmiklósi, március 12-én egy dabasi és március 17-én egy tatabányai lakástűz is – közölte. Itt, a BudapestKörnyéke.hu oldalán pedig a napokban számoltunk be arról a szentendrei esetről, melyben egy idős néni vesztette életét, miután kigyulladt a családi háza.

Tűzvizsgálat

A tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására 87 esetben kellett tűzvizsgálati eljárást indítani, melyek közül 39 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A megelőzés

Mukics Dániel a lakástüzek megelőzése érdekében azt javasolja, hogy mindenki éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni szükséges a fűtőeszközöket is. Aki régebbi épületben lakik, időközönként érdemes felülvizsgáltatni otthona elektromos rendszerét, valamint tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a plafonra.

Szén-monoxid mérgezés

Külön kitért a szén-monoxid veszélyére. Ez a mérgező gáz – magyarázta – akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha az ott tartózkodók néha kinyitják az ablakot – figyelmeztetett. Fontos, hogy állandó és automatikus szellőzés legyen a lakásokban, ezért az ablakokba légbevezetőt ajánlatos szerelni – tanácsolta.

Rengeteg riasztás

Az első negyedévben 282-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 82 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, közülük 3 ember meghalt – áll a közleményben. A Kekvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Illusztráció