A megalapozott gyanú szerint egy férfi december 20-án 4,8 millió forintot csalt ki egy 80 éves hódmezővásárhelyi asszonytól. Egy férfi előzetesbe került.

Karácsonyi meglepetés

Karácsony előtti napokban felhívtak egy idős hódmezővásárhelyi asszonyt ás 7 millió forintot követeltek tőle. Azt állították, hogy a sértett unokája közlekedési balesetet szenvedett, melyben megsérült egy külföldi gyermek is.

Aljas trükk

A telefonáló közölte azt is, hogy ha nem ad át 7 millió forintot egy rövidesen jelentkező férfinak, akkor az unokáját le fogják tartóztatni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elvitt 4,8 milliót

Amikor a telefonáló alig egy óra elteltével felhívta és közölte, hogy a férfi ott áll a háza előtt, akkor sz asszony egy nylon zacskóba 4,8 millió forintot tett, amit szigetelő szalaggal lezárt.

Simán átvette a pénzt

Ezt követően a telefonban megadott, álnéven bemutatkozó gyanúsított átvette az asszonytól a pénzt, majd elment.

Előzetesbe került

A rendőrség eljárást indított csalás miatt. Később elfogtak egy férfit, aki ellen hasonló jellegű bűncselekmények miatt több nyomozás is folyamatban van.

Számtalan eset

Az unokázós csalók gyakorlatilag folyamatosan akcióban vannak: még szeptember közepén írtuk meg, hogy egy egészen új, de félelmetes mesével csalják ki az emberek pénzét az unokázós csalók. Ahogyan arról a Kékvillogó beszámolt egy végrehajtó iroda munkatársának kiadva akart kicsalni pénzt egy nőtől egy fiatalember. 

Ez is érdekelheti

Találomra választják ki áldozataikat

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség 8 tanácsa, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

  • Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e:
  • Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
  • Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt! Se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e!
  • „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Fotónk illusztráció, egy korábbi elfogásnál készült.