Zsoldoscsapattal akarták elfoglalni a Dunaújvárosban működő Dunai Vasművet. A péntek esti megmozdulás során egy 50 fős, külső biztonsági őrökből álló csoport akart bejutni a vasmű épületkomplexumába.

Gyárnál balhéztak

Péntek este hatalmas volt a rendőri készültség Dunaújvárosban, a Vasmű környékén. Pintér Tamás polgármester a 24.hu megkeresésére azt mondta, ötven, biztonsági embernek tűnő személy próbált bejutni a gyárba. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Dunaújvárosban riasztották a rendőröket

Agresszióra készültek

Az éjszaka folyamán a Dunaferr közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör fizikai agresszióra készült: toborzott zsoldosokkal akarták elfoglalni a gyárat.

Intézkedtek a rendőrök

A dunaújvárosi rendőrök az Országos Rendőr-főkapitányságtól kértek segítséget, hogy a gyár közelében lévő, kopasz, militáns férfiakat tartóztassák fel. A rendőrök munkájáért a cég köszönetet mondott.

Ment tovább a munka

Közleményében a cég külön kiemelte, hogy a dolgozók ebben a rendkívüli helyzetben sem álltak le, és biztosították a folyamatos termelést. A vállalatnál most is rendben zajlik a munka.

Láttunk már ilyet

A Vasmű arról is írt, hogy hasonló módszerekre már láttak példát Ukrajnában, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör zsoldosokkal bevonult és elfoglalt gyárépületeket. Az ottani sajtó ezeket az akciókat „portyázásnak” nevezte.

Nálunk nem lehet ilyet csinálni

Pénteken bebizonyosodott, hogy ezek a módszerek Magyarországon egyszerűen nem működnek: zsoldosok nem foglalhatnak el erőszakkal komplett épületeket. A hatóságok nem tűrik el, hogy ilyesmi megtörténjen, elvégre az Európai Unióban nem lehet erővel elfoglalni egy vállalatot.

Megteszik a szükséges lépéseket

A Dunaferr mindenben együttműködik a hatóságokkal, és minden szükséges jogi lépést meg fog tenni, hogy ne válhasson csalók áldozatává az ország legnagyobb iparvállalata.

Vizsgálják az ügy körülményeit

A hivatalos szervekkel együttműködve a Vasmű mindent megtesz annak érdekében, hogy tisztázzák a péntek esti konfliktust. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció