A fővárosban egy gyalogost ütött el majdnem egy autós, valószínűleg nem látta a zebrán áthaladó embert a sofőr. Gyönknél kis híján egy szarvassal ütközött egy autós. Mind a kettő esetről készült videó, amit a cikk végén találsz.

Kis híján elsodorta a gyalogost

Centiken múlt, hogy elüsse a zebrán áthaladó gyalogost a Baross utcában egy autós – írja a BpiAutósok.hu. A sofőrnek van fedélzeti kamerája, ami mindent rögzített. Ezen jól látszik, hogy nagyon kicsin múlt a tragédia.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„Mintha tudomást sem venne a gyalogosról”

“Budapesten, a Baross utcába kanyarodtam be éppen, amikor a zebránál egy gyalogos ment át. Én lassítottam, majd arra lettem figyelmes, hogy a szemből érkező autós, mintha tudomást sem venne a gyalogosról. A következő pillanatban meg már ugrott is el előle, centiken múlt, hogy nem ütötte el” – írta a portálnak a sofőr, aki még rá is dudált a figyelmetlen autósra.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tolna megyében is hajszálon múlott a baleset

Egy másik tanulságos és látványos videót is küldtek a portálnak. A felvételt szintén egy fedélzeti kamera rögzítette. Ez azonban nem a fővárosban, hanem Keszőhidegkút és Gyönk között készült és nem egy gyalogost, hanem egy állatot ütött el majdnem a sofőr.

10 centin múlott

A sofőr a 6313-as úton haladt haladt személyautójával, ahol a most nem ritka, nagy köd uralkodott. A videó tökéletesen prezentálja, hogy mennyiben segít egy ilyen helyzetben, ha az út és látási viszonyoknak megfelelően vezetsz. “Ezért jó, ha nem száguldozol éjszaka, a ködben! 50-60 km/h-val mentem, körülbelül 10 centin múlott hogy ne ütközzek a szarvassal” – írta a sofőr.

Tavaly csaknem 7500 nagyvadat ütöttek el gépjárművel

Ez 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban regisztrált adatokat – ahogy ezt mi is megírtuk. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint érdemes a megszokottnál is jobban figyelni az utakon: az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetek száma, ami összefüggésben áll azzal, hogy a párzási időszakban megváltozott az állatok viselkedése.

Sokat mondó adatok

A nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek. 2021-ben több mint 5800 ilyen esetet rögzítettek a vadgazdálkodási adattárban. Ezen felül közel 1200 szarvast és 430 vaddisznót ütöttek el a járművek. Apróvaddal további több mint 10 ezer balesetet regisztráltak.

A számok is egyre vadabbak

A balesetek emelkedő száma csak részben magyarázható azzal, hogy 2020-ban, a Covid-járvány miatt bevezetett lezárások következtében visszaesett az autós forgalom, és az év egy részében kevesebb gépjármű közlekedett az utakon. A járműpark folyamatos bővülése miatt hosszú évek óta megfigyelhető a vadbelesetek egyre nagyobb száma.

Mi a teendő baleset esetén?

Vadbaleset esetén a rendőrség mellett értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot is. Ha a vad nem pusztult el a balesetben és elhagyta a helyszínt, akkor készítsünk fényképeket a nyomokról és kérjük ezt az eljáró rendőrtől is.

Ne közelítsünk!

A szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy a sérült vadat ne közelítsük meg, mert a még életben lévő állat súlyos sérüléseket is okozhat. . Az elpusztult állat tetemének elvitele pedig lopásnak minősül a szövetség közleménye szerint.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Videó a budapesti esteről

Centiken múlt, hogy nem gázolta el a szarvast a sofőr Tolna megyében

Kiemelt kép: BpiAutósok videójából