A téren garázdálkodó drogos, alkoholista agresszív emberekről ír az Index, az értesüléseiket egy olvasói levélre alapozzák. Ebben az áll, hogy szinte életveszélyes a metró bejárata, sokan inkább nagyívben elkerülik a forgalmas teret. Az illetékes rendőrfőnök régóta tud a problémás emberekről, most megemelték a rendőrségi készültséget a téren.

Veszélyes tér

Az Indexen ma jelent meg egy olvasói levélre alapozott cikk arról, hogy mennyire veszélyes és elrettentő az Örs vezér tere a sok alkoholista és drogos miatt. Az olvasójuk így fogalmaz: „Üvöltöznek, isznak, sokszor láthatóan be vannak drogozva, és a BKK semmilyen érdemi választ nem adott eddig az ezzel kapcsolatos megkereséseinkre. Inkább egyfajta valóságtagadó és önfényező, felelősséghárító kommunikáció volt rájuk jellemző a problémával kapcsolatban.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megvertek egy járókelőt

A metró bejárata konkrétan életveszély – folytatódik a helyzetjelentés. Egyszer az egyik bedrogozott férfi egy véletlenszerűen kiválasztott, munkából hazaigyekvő járókelőt megtámadott és alaposan megvert a délutáni órákban, máskor pedig a reggeli órákban egy idős embert támadtak meg a metró bejáratánál, és őrjöngve bántalmazták, mígnem a füle vérezni kezdett. IDE KAPCSOLÓDIK: Szóváltásból verekedés: Ököllel ütötte áldozatát egy férfi az Örs vezér terénél

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindenki fél tőlük

“Napi szinten ott vannak a bejáratnál, ordítoznak, fenyegetőznek, kéregetnek. Nem egyszer a metrón alszanak nappal, módosult tudatállapotban. A metró bejáratánál a katatón, zombi állapottól az őrjöngésig vegyes a skála, egy azonban stabil: majdnem mindennap ott vannak, és kortól nemtől függetlenül szinte mindenki fél tőlük” – írja az Index olvasója.

Drogosok az Örsön

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt már írtunk az Örs vezér terén őrjöngő drogosokról. Akkor az Árkáddal szemben, a négyszintes házak előtti parkban láttak egy férfit. Magán kívül volt, őrjöngött, ordibált, pörgött a hátán, aztán felkelt, összevissza tántorgott.

Forgalmas terület

Wieszt Ferenc ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője az Örsről a minap a következőket mondta a Zsaru magazinnak:  Ez egy forgalmas csomópont, rengeteg ember fordul itt meg naponta. Kiterjedése okán, az ide befutó, vagy érintő közösségi közlekedési járatok sokasága miatt már önmagában is egy kiemelt funkciójú, ehhez járulnak hozzá a téren nagy számban megtalálható úgynevezett csoportképző-helyek. A kifejezés alatt értjük azokat a kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket, amelyek a téren áthaladókat „megállítják”, vagy tudatosan választott célpontjai a sétáknak – mondta Wieszt Ferenc ezredes.

Ismeri a rendőrség a jelenséget

A főosztály vezető hozzátette: „Azt is tudjuk, hogy az átmenő, és a téren tartózkodó tömeg vonzerővé válik azok számára, akik a közterületen töltik el idejüket, ők a leírt külső csomópontot forgalmas mivolta miatt ideális adománygyűjtő területeknek ítélik meg. A folyamatokat, jelenségeket nem csak szemléljük és értelmezzük, de igyekszünk befolyásunk alatt is tartani.” – mondta.

Megemelt rendőri jelenlét

Az Örs vezér terének közbiztonsága fölött – kiemelt események híján, általánosságban – szinkronban négy szervezeti egység őrködik. A területileg illetékes 10. és 14. kerületi rendőrkapitányságok kollektívájának munkavégzését segítik a BRFK KVFO és a Készenléti Rendőrség egységei. A téren így állandó a rendőri jelenlét, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság most meg is emelt. Az élőerős járőrözést kiegészíti a térfigyelő kamerahálózat, amely „látja” és dokumentálja is a történéseket – mondta Wieszt Ferenc.

Nem sok minden változott

Meglepő, hogy a rendőrség is évek óta tud arról, hogy alkoholisták és drogosok szekírozzák a járókelőket az Örsön, mégsem történt jelentős változás. A mai beszámolók szerint nem sokat változott a helyzet az elmúlt időszakban.

Nagy a tér, az ittasság önmagában nem bűncselekmény

A rendőrség főosztályvezetője szerint a tér nagy. Mint fogalmazott: “Ha a járőrpáros az egyik részén intézkedik, értelemszerűen nem lehet jelen más pontjain, ám mindenki megnyugtatásául kijelenthető: ott vannak. Közvetlenül, vagy az említett kamerarendszer és azok figyelőinek tájékoztatása útján értesülnek minden eseményről. Igen, a tér vendéglátóegységeiben alkoholárusítás folyik, a szeszbevitel kire-milyen hatással van. Az ittasság önmagában nem bűncselekmény, a pityókás táncolás sem büntetőjogi kategória, viszont a látókörünkbe kerülő randalírozókkal, megfélemlítő magatartást tanúsító személyekkel szemben minden esetben intézkedünk.” – tette hozzá a rendőrségi vezető. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép forrása: Police.hu