Budapesti diákok, tanárok haltak meg 2017-ben a veronai buszbalesetben. A sofőr megmenekült, de azóta sem kért bocsánatot. Egykori barátjára, a balesetben szintén meghalt sofőrtársára akarta hárítani a felelősséget. Többször volt pofája azt mondani, hogy pont nem emlékszik arra, hogy ő vezette-e a buszt a baleset idején. Most kiderült, hogy tavasszal kell börtönben mennie és leülnie a nevetséges ítéletet. 17 ember meghalt miatta, ő megússza 6 év börtönnel.

6 év börtön

Nem kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól és az életben maradt sérültektől a 2017-ben bekövetkezett busztragédia elkövetője, V. János. A sofőrnek, aki az ellene indított büntetőeljárás keretében megkísérelte a barátjára kenni a felelősséget, várhatóan tavasszal kell hat évre börtönbe vonulnia Olaszországban.A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

17 áldozat

A szörnyű baleset 2017. január 20-án történt az olaszországi Verona melletti autópályán. A busz Franciaországból, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé, 56-an utaztak rajta. A busz éjfél körül letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 17 ember vesztette életét. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nevetséges ítélet

Az olasz törvények szerint az elitélt sofőrnek 5-6 hónapon belül kell megkezdeni a büntetés letöltését, vagyis V. Jánosnak tavasszal kell börtönbe vonulnia. Ha matematikalilag nézzük, egy ember haláláért mindössze 2,8 évet kapott a sofőr.

Magyar börtönben is leülheti

„Nincs arról információm, hogy a buszvezető kezdeményezte-e, hogy Magyarországon ülhessen, bár tény, hogy ha be is ad egy ilyen indítványt, az nem bír halasztó hatállyal” – mondta a Borsnak Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben. A férfi a borzalmas tragédia óta elmélyedt az ügyben.

Előállíthatják

Amennyiben V. János nem kezdi meg a büntetés letöltését, még kiadatásra sincs szükség, hiszen az Europolnak megvan rá a lehetősége, hogy egyszerűen eljöjjön érte, és Olaszországba vigye. A rendszer úgy működik, hogy az elítélt egy nap megkapja az értesítést, hogy mikor és melyik börtönben kell jelentkeznie. Ha ennek nem tesz eleget, az Interpol előállítja.

Volt barátjára akarta kenni

Az elhunyt lány nagybácsija szerint a buszvezető morális szintjét minősíti, hogy képes volt egy évtizedes barátság után elhunyt váltótársára kenni a felelősséget.

Pont nem emlékezett arra, hogy ő vezette-e a buszt

„Amikor személyesen találkoztam vele, inkább csak hablatyolt. Sok mindenre emlékezett, de állítása szerint pont arra nem, hogy a buszt ő vezette volna” – mondta Endre a lapnak.

Videó készült róla

A bizonyítási eljárásban felmerült egy felvétel, ami V. János ellen szól. A buszról ugyanis az utolsó pihenő után készült egy kamerafelvétel, amelyen látszott, hogy V. János ült a volán mögött, ám a védői azzal próbáltak érvelni, volt-e esetleg egy megálló.

Gyenge bíró

„A vádat az ítélethirdetéskor már nem is a veronai ügyész, hanem a tartományi főügyész képviselte. Ő odajött hozzánk beszélgetni, és elmondta, azért kényszerült kiegyezni a szerinte is enyhe hatéves büntetésben, mert a bíró már olyan irányba terelte a tárgyalást, hogy végül a sofőrt akár fel is menthette volna.” – mondta, vagyis a 17 ember haláláért felelős buszsofőr megúszhatta volna a felelősségre vonást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Veronai buszbaleset – Forrás: MTI