A végtelenül erőszakos, italozó családapa két gyerekét és egy segítségükre siető nyugdíjast megölt, feleségét és harmadik gyerekét pedig életveszélyesen megsebesítette. Végül akkor tört meg zokogva, amikor visszavitték a szabályos vérfürdő helyszínére. Újranyitottuk a döbbenetes miskolci ügy aktáját.

Saját apjuk elől menekültek

„Ircsi, vigyázz! – próbálta meg kétségbeesetten figyelmeztetni tizennégy éves testvérét két évvel fiatalabb öccse. A két gyerek ekkor éppen szó szerint az életéért küzdött. Saját apjuk, Zsják Pál elől próbáltak menekülni, de a férfi utolérte őket. A vérengzésben három ember, köztük két gyerek halt meg percek leforgása alatt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ivott és verte a feleségét

Az 1970. december 1-jén Miskolcon történt véres családi drámának voltak mindenki számára látható előzményei. A tetőfedőként dolgozó Zsják Pál piás, agresszív ember volt, emiatt közte és felesége között megromlott a viszony. Jellemző a kapcsolatukra, hogy a férfi már az esküvő után két héttel nagyon megverte a feleségét. Pál valamiféle betegség miatt ugyan felhagyott az ivással, de a családi életük mégsem jött rendbe.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az asszony nem bírta már tovább

A további feszültségnek az volt az oka, hogy a férfi egy évig zaklatta nagyobbik lányát, aki végül már nem bírta és elmondta a dolgot az anyjának. Zsjákné ekkor döntött úgy, hogy itt az ideje elválni és magával vinni közös gyermekeiket, két lányt is. Pál könyörgött az asszonynak, de hiába, végül a férfinak kellett elköltöznie a lakásból. Vitte magával tizenkét éves fiát, Pált is. A korabeli híradások alapján arra lehet következtetni, hogy a fiúnak más volt az édesanyja.

Elborult az agya

Pár nappal később, december 1-jén, kora este a kisfiúval együtt meglátogatta a feleségét. Ismét kérlelte, hogy fogadja vissza, de az asszony döntése végleges volt, megint csak azt tudta mondani, amit korábban: nem akar együtt élni brutális férjével. Zsják Pálnak ekkor elborult az agya.

A gyerekek a szobában játszottak

Felkapta a szódásszifont és többször irgalmatlan erővel fejbe vágta vele feleségét, aki négy napig feküdt életveszélyes állapotban a kórházban, mire sikerült megmenteni az életét. Közben a két idősebb gyerek a szobában játszott, de mivel hallották anyjuk sikoltozását és az életére törő férfi ordibálását, megpróbáltak elmenekülni a lakásból. A megvadult családfő ekkor bement az éléskamrába, ahonnan felkapott egy kalapácsot.

Kézen fogva menekültek, de hiába

Először a konyhában maradt nyolcéves kislánya életére tört, aki igazából fel sem tudta fogni, mi történik. A gyerek meghalt. Gyilkosa ezután a kézen fogva menekülő két gyerek után eredt. Néhány pillanat múlva Zsják Pál utolérte fiát és egyetlen kalapácsütést mért a fejére. A gyerek a kórházban meghalt.

Segíteni próbált, megölték

A harmadik gyerek, a tizennégy éves kislány a szomszéd pincébe menekült, ahol egy 62 éves, nyugdíjas férfi dolgozott. Zsják többször megütötte a kalapáccsal a kislányt is – a gyermeket csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A nyugdíjas férfi megpróbálta kicsavarni Zsják Pál kezéből a kalapácsot, de a dulakodásban alulmaradt. A gyilkos apa a gyermeket védelmező idős emberre is halálos ütéseket mért, a férfi a kórházban meghalt. A gyilkos ezek után öngyilkosságot kísérelt meg.

Hazudott, mint a vízfolyás

Zsják Pál sokáig tagadott, illetve össze-vissza hazudott a történtekről. Végül akkor tört meg, amikor a bírósági tárgyalóteremből kivitték a helyszínre, hogy végre rekonstruálni lehessen, mi és hogyan történt pontosan. A többszörös gyilkost beszámíthatónak ítélték meg az elmeszakértők, így nem lehetett kérdés, hogy mi lesz a büntetése.

Bűnös

A Miskolci Megyei Bíróságon több emberen, aljas indokból elkövetett emberölésben, nevelése alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett nemi erőszak kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és halálra ítélte. Zsják és védője enyhítésért fellebbezett, de a Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a halálbüntetést. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Iszonyat, gyötrelem, gátlástalan bestialitás

Zsják Pál – állapította meg az ítélet – emberi mivoltából kivetkőzve, családja ellen hajtóvadászatot rendezett. Ártatlan gyermekekre, egyik gyermekének védelmezőjére gátlástalan bestialitással támadt, a sértettekben olyan iszonyatot keltett, amely a halállal együttjáró lelki gyötrelmeket messze meghaladja. A többszörös gyilkost 1972. február 4-én végezték ki Miskolcon. Ebben az időszakban sajnos még egy hasonló eset történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, melynek elkövetőjét öt hónappal Zsják után akasztották fel ugyanott. Erról az esetről itt olvashat részletesebben.

Kiemelt kép: illusztráció – Lakótelep Miskolcon 1965-ben – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika