Csapkó János, az emődi családirtó bosszút állt feleségén, aki válni akart az agresszív férfitől. Az asszony húgának kislányának mindössze annyi volt a bűne, hogy ott volt a lakásban, mert másnap szerette volna elkísérni óvodába Csapkóék kisfiát, Zolikát, aki egyedüliként élte túl a szabályos mészárlást. Újranyitottuk egy döbbenetes ügy aktáját abból a korból, amikor még volt halálbüntetés Magyarországon.

Családirtások Borsodban

Mindössze pár nappal a miskolci kalapácsos gyilkosként emlegetett Zsják Pál kivégzése után újabb családirtó ügyében fejezte be a vizsgálatot a Borsod-megyei Rendőr-főkapitányság. A MÁV-nál dolgozó 27 éves Csapkó János tőle különélő felesége lakásán rendezett iszonyatos vérfürdőt. 1971. október 11-én, éjfél körül a 24 éves Csapkó Jánosné (Julianna) vérző fejjel, súlyos égési sérülésekkel dörömbölt a szomszéd ház ajtaján, ahol segítséget kért Fekete Istvántól. Pillanatok alatt felébredt az egész utca, hívtak orvost, mentőt, rendőrt és tűzoltót is. A szomszéd közben betörte Csapkóné anyja házának ajtaját. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Arca elé párnát szorítva ült a kisfiú

Fekete István három embert hozott ki a fojtogató füstből. A 60 éves Lupkovicsné és a 9 éves Klebovicz Katalin – Csapkóné húgának a kislánya ekkor már meghalt. Mielőtt összeégtek, mindkettőjük fejét bezúzták valamivel. A 3 éves Csapkó Zolikára a sarokban, arca elé egy párnát szorítva találtak rá. Köhögött, de nem esett baja.

A tettes nem lehetett más

A kiérkező mentők Juliannát és a kisfiát is a miskolci kórházba szállították, de előtte az asszony elmondta, hogy a férje támadta meg őket. Jánost fél órával később tartóztatták le. Ekkor már a szülei házában aludt. A házkutatás során megtalálták a véres ruháit és további tárgyi bizonyítékokat, amelyek alapján már akkor szinte kétségtelen volt, hogy ő a tettes.

Addig volt jó, amíg nem lakott otthon

Mivel pár nappal később Julianna meghalt a kórházban, férjét ezután már három gyilkossággal gyanúsították. A férfi és felesége négy évvel korábban ismerkedtek meg Emődön. Julianna nem sokkal később teherbe esett, mire János durva jelenetet rendezett, de aztán összeházasodtak. A házasság tulajdonképpen addig működött, amíg a MÁV-nál dolgozó családfő egy tanfolyam miatt gyakorlatilag soha nem volt otthon.

Ha nem volt elég sós az étel, jött a pofon

Közben megszületett második gyermekük, Zolika. Csapkónak közben véget ért a tanfolyam és hazaköltözött anyósa házába. A férfi mindenért belekötött a feleségébe. Ha sótlan volt a leves, felpofozta, de anyósát is megfenyegette, ha védte volna lányát. A két asszony a falubeliek előtti szégyen miatt egy ideig tűrt, de 1969 júniusában végül szétköltöztek. Csapkó hazament a szüleihez.

Válni akart, erre jött a bosszú

1971 októberében Julianna megjelent a Mezőcsáti Járásbíróságon, és a bejelentette, hogy válni szeretne. Férjének ezt valaki azonnal elpletykálta, amivel megpecsételte a család sorsát. János úgyanis úgy döntött, itt az ideje valóra váltani a korábban olyan sokszor kilátásba helyezett bosszút.

Sámlival verte agyon anyósát

Késő este felkapott két üveg petróleumot, és elindult anyósa házához. Átmászott a kerítésen, benyomta a szoba ablakát, majd onnan a konyhába ment, ahol a család aludt. A küszöbön megbotlott egy sámliban. A zajra felébredt az anyósa, mire a férfi szó nélkül agyonverte a sámlival. Mellette aludt Csapkóné húgának kislánya, Kati. Őt Julianna azért kérte el aznap éjszakára a húgától, hogy reggel elksísérje Zolikát az óvodába.

Felgyújtotta a holttesteket

Amikor a kislány felébredt, Csapkó őt is addig ütötte, amíg elhallgatott. Ekkor felébredt és kiugrott a szomszédos ágyból Csapkóné, akire már egy székkel támadt a férje. Védekezett, de egy nagy ütéstől elveszítette az eszméletét. Arra tért magához, hogy ég a hálóinge és a bőre. Csapkó János közben ugyanis anyósára és a kislányra locsolta a petróleumot, felgyújtotta őket, majd kimászott a szoba ablakán.

Julianna menekült volna, de a gyilkos lesben állt

Julianna is csak az ablakon tudott menekülni az égő házból, de szerencsétlenségére férje még ott volt, és egy téglával újra megtámadta feleségét. A hatalmas ütések egy részét feje fölé tartott karjával ugyan ki tudta védeni, de az égési fájdalmaktól rövid időre megint elájult. Ezután jutott el a szomszédokhoz. A gyámügyi hatóság az emődi tragédia egyetlen életbenmaradottját, Csapkó Zolikát Kleboviczéknél helyezte el, akiknek kislánya a gyilkosság áldozata lett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kegyetlen, aljas, többszörös gyilkos

A Borsod megyei bíróság Csapkó Jánost előre kitervelten, különösen kegyetlen módon, aljas indokból, több emberen elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek és halálra ítélte. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta. Az elítélt kegyelmi kérvényét az Elnöki Tanács elutasította. Csapkó Jánoson az ítéletet 1972. július 11-én hajtották végre Miskolcon. Ha kérsz még ilyen újranyitott aktát, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu grafika