Egy új, mozgatható traffipaxot szerez be a terézvárosi önkormányzat, amely mellé négy trafiboxot is telepítenek a kerület négy pontján, melyekben felváltva tudják majd a sebességmérőt használni a rendőrök.

Közös döntés

Sebességmérőt helyez ki a terézvárosi önkormányzat a jövő évtől, hogy kiszűrjék a gyorshajtókat. A boxok helyeiről a BRFK, a kerületi rendőrkapitányság és a fővárosi rendészet iránymutatásai alapján döntött az önkormányzat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt kell majd nagyon figyelni

Az alábbi a helyeken lesznek trafixboxok:
az Andrássy út – Izabella utcai csomópontba,
az Andrássy út – Munkácsy utcai csomópontba,
a Podmaniczky utca – Izabella utcai csomópontba,
a Podmaniczky utca – Rippl Rónai utcai csomópontba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Két irányt mérhetnek

Az önkormányzat közleménye szerint a box előnye, hogy egy mozdulattal 180 fokban elfordítható, így két irányból is alkalmas sebességmérésre, a helyi rendőrökön múlik, hogy mikor, milyen irányból ellenőrzik a közlekedőket.

Kevesebb lesz a baleset

Soproni Tamás polgármester azzal indokolta a lépést, hogy más települések példái is azt mutatják, hogy ahol sebességmérő és trafibox van, ott nincs gyorshajtás és kevesebb a baleset is. ,,Más települések tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol ilyen box és mérő van, ott nincs gyorshajtás és csökken a balesetek száma. Pontosan ezt várjuk mi is, látványos javulást a közlekedési morálban és a baleseti statisztikákban.”

Rengetegen haltak meg közlekedési balesetben az elmúlt 10 évben a fővárosban

Budapesten közel 500 fő hunyt el az utakon az elmúlt egy évtized során. Tény, hogy hazánk fővárosában veszélyesebb útra kelni, mint más hasonló nagyvárosokban. Az arányokat tekintve Budapesten ötször annyian szenvednek végzetes balesetet a közlekedés során, mint Bécsben.

Stratégiát alkottak a biztonság növelése érdekében

A BKK a fenti okokból kifolyólag elkészítette Budapest Közlekedésbiztonsági stratégiját. Az EU irányelveinek megfelelően a cél rövidtávon az, hogy 2030-ig megfeleződjön a közúti közlekedés során bekövetkező halálos balesetek száma. 2050-re ezt a számot nullára kellene redukálni.

A BKK vezérigazgatója már korábban kiállt a cél mellett

„Az elmúlt tíz esztendőben az áldozatok több mint fele a legvédtelenebb úthasználók közül került ki, és a sérüléssel járó esetek kilencven százalékát járművezetők okozták. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat vezetése konkrét lépéseket tesz a közlekedés veszélyeinek csökkentéséért és a Vision Zero megvalósításáért, hiszen az egyetlen elfogadható szám a halálos kimenetelű közúti események tekintetében a nulla” – mondta el videóüzenetében dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója még május 11-én, a közlekedési kultúra napján.

Fontos intézkedéseket tartalmaz a stratégia

A szerdán elfogadott Közlekedésbiztonsági stratégia egyik legfőbb eleme, hogy 300 eszközből álló, folyamatosan működő sebességmérő hálózat fog kiépülni a fővárosban. Ezek a készülékek éjszakai is fognak működni, nem csak nappal. Az intézkedéstől azt remélik, így kevesebb lesz a gyorshajtó.

Csökkenő sebességhatárok

Csökkenteni fogják a sebességhatárokat a belvárosban. Kétszer annyi lesz a 30-as zóna vagy lakó-pihenő övezet. Utóbbiak esetében a legnagyobb megengedett sebesség 20 km/h.

További fontos intézkedések

Cél, hogy megvalósuljon a gyalogátkelő-megújítási program. A tervek szerint a megosztott rollerek Budapesten digitális sebességkorlátozással üzemelhetnének. Ez azt jelenti, hogy nem lehetne velük 25 km/h-nál gyorsabban haladni sehol. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció