Drámai jelenetek helyszíne volt ma a Tiszafüredi Járásbíróság, ahol a tragédia óta először találkoztak a buszban felejtett kislány szülei T. Istvánnal. Ám a jármű sofőrjének egyetlen szava sem volt hozzájuk.

Találkozni akartak a sofőrrel

Feszült csendben, egymás vállára borulva várták az előkészítő ülés 10 órai kezdetét a kis Inez szülei a tárgyalóterem előtt. Azért jöttek el, mert találkozni akartak T. Istvánnal – azzal a sofőrrel, aki négyéves kislányukat a végzetes napon a buszban hagyta, kitéve a rekkenő hőségnek. Mellettük, alig egy méterre ült maga T. István, aki ugyanazon a szűk padon várakozott, de a férfi egyetlen szót sem szólt hozzájuk. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy éve volt a tragédia

Ahogy írtunk róla, a 57 éves kunhegyesi férfit foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vádjával állították bíróság elé, szinte napra pontosan egy évvel a tragédia után. 2022. június 7-én reggel 7:30-kor az útvonalon megszokott sofőrt helyettesítve vette fel T. István a kislányt Tiszaderzsen.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így történt az eset

Előbb az iskolásokat kellett elvinnie, azután Inezt a tomajmonostorai óvodába – az egyedüli óvodás a buszban aznap csak a kislány volt. Ám az iskola után a sofőr egyenesen a polgármesteri hivatalhoz ment, hogy letegye a járművet – ekkor nem sokkal múlt 8 óra. Majdnem délután 3 óra volt, mire észrevették a buszba zárva az addigra eszméletlen, kiszáradt, lázas kislányt. Több mint hat órát töltött el a rekkenő hőségben felforrósodott járműben. Három nap múlva elhunyt a kórházban, nem tudták megmenteni az életét.

Rezzenéstelenül

A tárgyalóba a sofőr felszegett fejjel, rezzenéstelen arccal sétált be, ügyvédje heves fejrázása után közölte, nem, nem járul hozzá, hogy róla felismerhető kép vagy felvétel készüljön. Ugyanilyen kifejezéstelenül hallgatta aztán a vádirat száraz megállapításait. Szorosan mögötte ültek le a szülők, ám ők egymást átkarolva, zokogva hallgatták a halához vezető kíméletlen okokat: többek között hőguta és többszervi leállás – írja a Blikk.

Börtönt kapott volna

Az előkészítő ülés értelme, ha a vádlott bűnösnek vallja magát, gyorsított eljárásban meghozzák az ítéletet. Letöltendő fogházbüntetés várta volna az ügyész indítványára és a foglalkozásától való eltiltás. Inez szülei feszülten várták, mit felel T. István a várva várt kérdésre.

Nem ismerte el

„Nem ismerem el a bűnösségem” – jelentette ki. Így a tárgyalást elnapolták, le kell folytatni az eljárást. Rusvai Zoltán és Kovács Eszter összetörten hagyták el a termet. T. István a teremből kijövet a szülőkre szegezte tekintetét, mint aki mondani akarna valamit, ám mégsem tette, egyszerűen elsétált.

Újból elsétált

Majd a bíróság épülete előtt a kínos jelenet újra lejátszódott: T. István újra elsétált a szülők mellett, tehát még tárgyaláson kívül sem akadt mondanivalója a gyásztól megtört édesanyának és édesapának.

Nem kért eddig sem bocsánatot

„Ez egy nagy tévedés, hogy mi bármikor találkoztunk volna T. Istvánnal. Ez az első alkalom, hogy látjuk először. Ahogy tévedés az is, hogy bármikor megkeresett volna, vagy bocsánatot kért volna. Ilyen nem történt” – rázta fejét az eseményektől teljesen ledöbbent édesapa, Rusvai Zoltán.

A szülők szerint ő a felelős

„Azt vártam, hogy legalább bocsánatot kér tőlünk. Nyilvánvaló számunkra, hogy ő a felelős, hiszen akkor ő volt ott az egyedüli felnőtt, ő felelt a szállításnál az óvodás gyermekünkért, aki miatta ment át felfoghatatlan szenvedéseken. Természetes részünkről, hogy valamennyi tárgyaláson, bármilyen fájdalmas is, jelen leszünk” —zárta Rusvai Zoltán.

Októberben folytatódik

Amikor a sofőr kísérete megérkezett, autóba szállt, ezek után hagyták el a helyszínt a kislány szülei is. A tárgyalás októberben folytatódik, várhatóan az óvoda és az önkormányzati dolgozóit hallgatják meg tanúként. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: kisbusz