Ugyan agyi funkciói nem működnek, de amíg a szíve ver, addig nem tekinthető halottnak Szvoboda Bence, tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző, aki a csehországi motokrosszbajnokságon szenvedett súlyos balesetet.

Elesett, majd elgázolták

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy a magyar klasszis a múlt hétvégi cseh motocross bajnokság első futamában elesett és a mögötte érkező versenyző elgázolta. Szvoboda életveszélyes sérüléseket szenvedett, mentőhelikopterrel szállították a prágai kórházába, ahol a legjobb orvosi ellátást kapta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elszakadt egy ér az agyában

A crossnews.at tudósítása szerint a HTS KTM versenyzőjét elgázolta egy másik motoros és súlyosan megsérült a koponyája. A helyszínről származó információk szerint elszakadt egy ér az agyában. Bencét vasárnap megműtötték, kritikus állapotban feküdt a kórházban.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nincs esélye

Csapata, a HTS Team közösségi oldalán egy kommentben reagált a szurkolók üzeneteire. „Meghat minket a szeretet, amit Bence irányába tanúsítotok az elmúlt napokban. Sajnos Bencének nincs esélye megnyerni ezt a csatát, de halottnak nem tekinthető addig, míg a szíve ver, így a halálhírét sem jelenthetjük be addig.”

Nem tér vissza

„Tisztában kell lennünk az elfogadhatatlannal, hogy ő már nem fog közénk visszatérni. A család nyugalma érdekében és kegyeleti okokból csak azután tegyétek közzé a halálhírét, és rójátok le részvéteteket, amint hivatalosan megtörtént a bejelentés” – írta a csapat.

Halálhírét keltették

Az osztrák portál szerint hétfőn 14 óra 40 perckor érkezett a drámai hír: Szvoboda Bence belehalt sérüléseibe. „Sok erőt kívánunk családjának és barátainak ebben a nehéz időszakban. A motocross világ gyászolja Bence elvesztését” – írják.

Nem működnek az agyi funkciói

A hírre reagálva a sportoló csapata az alábbi közleményt adta ki a hétfőn a Facebookon: „Bence a fejét ért ütés hatására eszméletét vesztette a pacovi versenypályán. A prágai kórházban életmentő műtétet hajtottak rajta végre. A mai vizsgálatok során megállapították, hogy az agyi funkciói nem működnek. A szervezete még küzd az életben maradásért, ami jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy meddig fog tartani. Bence még nem tekinthető halottnak. A szülei ott vannak mellette a kórházban, hogy az utolsó pillanatig segítsék fiúkat.”

Édesapja is motokrosszozott

Szvoboda Bence Balatonberényben nőtt fel és Kaposváron élt. Édesapja Szvoboda Tamás, amatőr magyar bajnok motokrosszversenyző. A fiú motokrossz rajongása 8 éves korában kezdődött, amikor szüleitől egy automata Malagutim krosszmotor kapott, amivel balatonberényi házuk udvarán tanult meg motorozni, 9 évesen pedig már krosszbajnokságon indult.

Kiemelkedő eredmények

Szvoboda Bencét napjaink egyik legjobbjaként tartják számon a sportágában: tízszeres magyar bajnok, kétszeres cseh felnőtt bajnok, osztrák junior bajnok, világbajnoki pontszerző és Európa-bajnoki dobogós, ami önmagáért beszél.

Súlyos sérüléssel műtötték

Néhány évvel ezelőtt egy korábbi csuklósérülésén korrekciós műtétet kellett végrehajtani. A jobb csuklójában elhalt a sajkacsont egy évekkel korábbi csuklótörés szövődményeként, mely egyre nagyobb fájdalmat okozott neki motorozás közben. Az országban elsőként ültettek be műanyag csontpótlékot egy 6 órás műtét során, melyet hosszú rehabilitációs időszak követett – írta róla a Wikipédia. 

Szenvedéllyel élt

„Ha nincs szenvedélyed, amiért érdemes meghalni, akkor nincs semmid, amiért érdemes élni” – nyilatkozta egyszer a klasszis sportoló. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!