Két hónapja, hogy a baracskai büntetés-végrehajtási intézet rácsai mögött tölti a mindennapjait Lagzi Lajcsi, akit víz-, gáz- és áramlopás miatt ítéltek 3 év 6 hónap börtönbüntetésre. A művész lefogyott az elmúlt hetekben, saját bevallása szerint az egészségi állapota a körülményeknek megfelelő. Még mindig az egészségügyi részlegen tölti napjait.

Minden szabály ugyanúgy vonatkozik rá is

„Itt nem éppen dáridós hangulat van… Tartom magam azokhoz, amihez mindenki. Sem pozitív, sem negatív diszkrimináció nem ér, minden szabály ugyanúgy vonatkozik rám. A napirendem ugyanaz, mint bárki másnak, van ébresztő, takarodó, ebéd, reggeli, egészségügyi vizsgálat” – nyilatkozta Lajcsi a börtönből a Blikknek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Írt egy színdarabot  

A művész belekezdett egy négyfelvonásos színdarabba is odabent, amit azóta már be is fejezett. Egy novellát is írni kezdett, valamint vezeti a naplóját.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Pszichológus segít neki

„Bevallom, egy ideje már járok börtönpszichológushoz is. A kinti világban nem vettem az ilyet komolyan, nem foglalkoztam vele, de most érzem, hogy nagyon sok mindenben segít nekem. Teljesen másképp látok mindent, a harci kedvemet is visszább vették a vele folytatott beszélgetések” – árulta el Lajcsi.

Nem tud rendesen étkezni

Lajcsi a betegségei miatt már a bevonulásakor sem tudott rendesen étkezni, a börtönben pedig tovább a helyzete. Ahogy már a BudaPestkörnyéke.hu is írt róla, egy ideje csak pépes ételeket vagy folyékony halmazállapotú élelmiszereket tud fogyasztani.

Tartja a kapcsolatot a családjával

„Itt bent tudok újságot olvasni, valamint a családtagjaimmal is tartom a kapcsolatot, így jutnak el hozzám hírek a kinti világról. Telefonon és skype-on tudok beszélni a gyerekeimmel, így értesülök arról, mi történik velük. Így tudtam meg például, hogy az egyik fiam kitűnőre diplomázott a Corvinus Egyetemen, a másik éppen most vizsgázik, a kislányom pedig divattervezőként kiállíthatja a ruháit a Balaton Soundon” – mondta Lajcsi.

Heti 50 perc

Lajcsi hetente 50 percet tud beszélni a családtagjaival. Nincs se több, se kevesebb joga, mint ott bent bárki másnak. Ahogy ő fogalmazott: „nem vagyok itt bent egy szent tehén.”

Vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is…

„A börtönbe vonulásom előtti éjszaka beszélgettem a gyerekekkel. Elmondtam nekik, hogy nyilván nem kellemes dolog, ami velünk történik, de vannak ennél sokkal rosszabb dolgok is az életben. Elég csak a nagyapámra gondolni, akit úgy telepítettek ki 1946-ban Németországba, hogy öt perce volt összepakolni, aztán már tették is fel egy vonatra. Harminc év után tudott visszatérni. Vagy ott van szegény barátom, Gesztesi Karcsi esete, aki már vissza sem tud térni… Szóval vannak sokkal nagyobb tragédiák is ennél, mint ami velem történik” – fogalmazott az interjúban elmélkedett Lajcs.

Sok mindent átértékelt

A művész saját bevallása szerint odabent sok mindent átértékelt és ha kiszabadul, nem akarja többé azt az életet folytatni, mint korábban. Ez igaz a zenei karrierjére is, mivel a beteg tüdejével nem tud már úgy trombitálni, ahogy korábban.

Nem kivételeznek vele

„Idebent nem kivételeznek velem, de nagyon normális és korrekt minden börtönőr és rabtárs. Hallottam, kint elterjedt, hogy pikkelnek rám az őrök, de ebből egy szó sem igaz. Ha itt bármiféle megkülönböztetés lenne, az hamar anarchiához vezethetne. Itt rend van. Hogy hogyan szólítanak? Hát, nem művész úrnak… Többnyire Galambosnak” – jelentette ki Lajcsi, aki leghamarabb egy év múlva, 2024 júniusában szabadulhat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Galambos Lajos. Fotó: TV2