Az egyik kecskeméti általános iskolában való vált minden szülő rémálma, az osztálykiránduláson ugyanis a tanárok több gyereket is ott felejtettek.

Két gyereket ott felejtettek

A döbbenetes esetről a Blikk számolt be, mint írják a gyerekeket Eger, Szilvásvárad és a Szalajka-völgy környékére vitték kirándulni. A lapnak az egyik szülő mesélte el a történteket, aki elmondta, hogy miután a csapat elindult haza, bizonyos idő eltelte és távolság megtétele után észrevették, hogy két gyerek ott maradt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Nem a tanárnak tűnt fel

A szülő arról is beszámolt, hogy mindez nem is a gyerekekért felelős tanárnak tűnt fel, hanem egy diáktársuk vette észre, hogy ketten ott maradtak. Ezután visszafordultak, szerencsére megtalálták az elveszett diákokat, a szülő azonban felháborodott.

Tanári felelősség?

„Rájuk bízzuk a gyermekeinket, és így vigyáznak rájuk? Mi van, ha történt volna valami azzal a két gyerekkel? Hogy számoltak volna el a szülőknek? Hol maradt a névsorolvasás, létszámellenőrzés, vagy az utaslista? Tanári felelősség? Természetesen figyelmeztették a diákokat, hogy fel ne merjék tenni az esetet egyik közösségi oldalra sem. Vajon miért?” 

A tankerület válaszolt

A portál kereste az érintett iskola igazgatóját is, ám ő az illetékes tankerületi központhoz irányított. A Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, Zsámboki Anna a lap az alábbi tájékoztatást adta:

Félreértés

„A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola 7. évfolyama 2022. május 17-én közös osztálykiránduláson vett részt Egerben és környékén, a létszám miatt 2 autóbusszal. A kirándulás során 2 tanuló kérte, hogy hazafelé a másik autóbuszban utazhasson, azonban az indulási időpont félreértése miatt arra a járműre sem szálltak fel. Az indulást követően kiderült a félreértés, az osztályfőnök azonnal telefonon beszélt az érintett tanulókkal, akik a megállóban maradtak, amíg a busz visszaérkezett értük. A programról mindenki rendben hazaérkezett. Az intézményvezető megkezdte az ügy kivizsgálását.”

Nincs jogszabály

Az is kiderült, hogy a külföldi utak esetén már szabályozták, ám a belföldi osztálykirándulások esetén nincs jogszabály arra, hogy bizonyos létszám felett hány tanárnak kell kísérőként a csoporttal tartania.

Ez is érdekelhet:

“Nem tudom mit kell ilyenkor tenni, nem tudom hogyan lehetne könnyebb” – összeomlott VV Krisztián édesanyja, miután az RTL sztárja kivette magát az ablakon és meghalt

Sérelemdíj?

A Blikk egy szakértőt is megkérdezett, hogy szerinte kiskorú veszélyeztetése valósul-e meg akkor, ha a tanár a feladatából eredető kötelességet súlyosan megszegi. “Felmentéssel járhat, ha valaki menthető figyelmetlenségből, esetleg tévedésből kis mértékben veszélyezteti a gyerek testi épségét vagy érzelmi fejlődését. Ettől függetlenül polgárjogi következménye lehet az ügynek. Akár sérelemdíjat is megítélhetnek a családnak, de ebben az esetben nekik kell bizonyítani, hogy a gyerekben milyen lelki sérülések keletkeztek” – magyarázta a lapnak dr. Tran Dániel, az ügytől független jogász. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! 

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik