Vadászat közben meglőttek egy kiránduló férfit Bükkzsérc közelében péntek délután. Egy egyéni vadászaton a debreceni vadász által leadott lövés találta el a 40 év körüli túrázót. A helyszínről a kirándulót súlyos sérüléssel, de stabil állapotban szállították kórházba.

Megműtötték a lábát

Az eset után két nappal, a turistát még mindig az intenzív osztályon ápolják. A férfi lábából kioperálták a lövedéket. „A vadász és az áldozat is debreceni volt, ismerték egymást, évek óta együtt jártak a falu környéki erdőkbe. Akadt már rá példa, hogy egy amatőr vadász, vagy ahogy itt mondják, puskás ember a barátaival hajtatta maga felé a vadat és baj lett belőle. Úgy tudjuk, hőkamerája is volt a barátját megsebző vadásznak, nagyot tévedett. Szerencse, hogy nem lett tragédia a vége” – mondta a Blikknek az egyik falubeli.

Eljárás indult

Varga Rudolf százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton közölte, hogy szakértők bevonásával nyomoznak a foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétség miatt indított eljárásban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Árnyékot láthatott

„Meglátta a célpontot, erős szürkületi, alkonyodó látási körülmények között, vagyis inkább csak árnyékot láthatott, mozgást hallhatott” – mondta egy helyi sportvadász.

Hárman sétáltak az erdőben

Az áldozat két társával együtt sétált a sötétedő erdőben, szerencséjük volt, hogy csak egyiküket érte lövés, hátulról, a combja felső részén. Ha a lövés törzsre, mellbe, esetleg fejre megy, akkor esélye sem lett volna a 40 éves férfinak a túlélésre, de ha a térdét találja el a lövedék, akkor is nagyobb a baj, le is szakíthatta volna a végtagot a puskagolyó, elvérezhetett volna a vadász.

A vadász hívott mentőt

A vadász azonnal észlelte a hibát, ő hívott mentőt, rendőrt. A fegyverét és a vadászengedélyét a helyszínen bevonták. A rendőrök alkoholszondás ellenőrzést is elvégeztek, a vadász józan volt, nem ittassága miatt tévesztett célt.

Ezért történhetnek vadászbalesetek

„Általában elmondható, hogy a vadászbalesetek egy része a biztonsági szabályok be nem tartásának, illetve a nem megfelelő fegyverkezelés következménye” –mondta Földvári-Lapath Attila Nyikita, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

Bevonhatják az engedélyét

A szóvivő szerint „amennyiben a nyomozás arra jut, hogy a vadász hibázott, majd vádemelés történik, amelyet pedig jogerős bírósági ítélet követ, akkor lehet feladatunk. A jogkövetkezmények között szerepelhet a vadászjegy érvénytelenítése is, vagyis a férfit eltilthatják minden olyan a sporttevékenységtől, ami éles lőfegyverrel kapcsolatos, az ideiglenesen bevont fegyvertartási engedélyét is visszavonhatják”.

Tragédia Újfehértón

2020. május 15-én tragédia lett a vadászatból Újfehértó mellett, miután egy vadra leadott lövés célt tévesztett, és egy két kilométerrel odébb lévő embert talált el a település egyik sűrűn lakott utcájában. Az egyik helyi férfi, épp a lányával beszélgetett az udvaron, amikor a halálos lövedék, szinte a semmiből, eltalálta.

Nem tudta, hogy embert ölt

A vadász még csak nem is sejtette, hogy embert ölt. Ő ugyanis csak akkor szembesült tettével, amikor az egyenruhások bekopogtattak hozzá, majd közölték vele a szörnyűséget. A településen élőket megrázták a történtek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ítéletet hoztak

A Nyíregyházi Járásbíróság első fokon 2023. február 14-én foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházbüntetésre, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki három évvel ezelőtt egy vadászat alkalmával, vétlen lövés következtében kioltotta egy ember életét. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztette.

Kiemelt kép: illusztráció