A fiatal anya úgy érezte, választania kell élettársa és gyereke között, és végül a férfit mellett döntött. A remegő kislány egy egész éjszakát töltött a víz partján, mire megtalálták. Olyan trauma érte, hogy fel sem ismerte az anyját, aki meg akarta ölni. Az akkor 8-10 éves kislány a mai napig köztünk élhet, talán boldog családanya lett belőle és ma már csak egy rossz emlék az, amit az anyja művelt vele. Újranyitottuk egy szívszorító ügy aktáját az 1960-as évek végéről.

Kislány a bozótban

A Pécs alatt folyó Fekete-víz partján 1969. július 27-én egy elhagyott, kimerült, éhes kisgyermeket talált a gépház kezelője. A kislány teljesen ki volt már merülve, alig tudta magát tartani a bozótban, amely alatt a víz örvénylett. Egész teste és a szája is reszketett, látszott, hogy jó ideje kapaszkodik az életéért. A megtaláló a gyermekvédelmisekhez sietett a gyerekkel, aki azonban a trauma hatására képtelen volt megszólalni, csak sírt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Anyja szándékosan hagyta ott

A rendőrségi nyomozás pár nap múlva kiderítette, hogy a két és fél éves kislány Gy. Józsefné tésenyi lakos E. nevű gyermeke. A gyereket annyira megviselték a történtek, hogy amikor meglátta az anyját, fel sem ismerte. Kiderült, hogy a 21 éves nő szándékosan hagyta a vízparton kislányát. Gy. Józsefné nem sokkal korábban szakított az élettársával és mivel a férfi állítólag ki nem állhatta a gyereket, elhatározta, hogy megszabadul tőle.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lelökte, hogy megfulladjon

A nő a közeli Pécsre utazott, hogy a Fekete-víz nevű patak magas partjánál sorsára hagyja kislányát. Mivel a gyerek kiabált utána, visszament hozzá és lelökte a meredek oldalon. Azt gondolta, E. beleesik a vízbe és megfullad, de nem így történt, mert a gyerek megkapaszkodott a partoldal növényzetében és így töltötte az éjszakát a bokrok között. Tizenkilenc órán át küzdött az életéért, mire a közeli gépház kezelője rábukkant az ágaktól összekarcolt, rovarcsípésekkel teli, teljesen kiéhezett lányra.

Soha többé nem fog már beszélni?

E.-t olyan lelki megrázkódtatás érte az elhagyott vízparton töltött tizenkilenc óra alatt, hogy orvosi kezelésre szorult. Ez nem is csoda, az a döbbenetes, hogy túlélte az éjszakát. A gyermekvédelmisek sokáig azt hitték, a kislány már soha többé nem fog megszólalni. Aztán egy munkatárs gondolt egyet, és amikor saját kisfiáért ment, elvitte magával a kislányt is, hogy töltse náluk a hétvégét.

Kukoricával kínálták

E. először akkor szólalt meg, amikor a család kisfia megkínálta kukoricával. – Kérsz belőle? – Kérek! – felelte. Másnap elmesélte, mi történt vele, de csak egyszer. Aztán soha többet. Ez azonban nagy segítség volt a rendőrségnek az ügy felgöngyölítésénél.

Tíz év

A Pécsett tartott tárgyaláson a megyei bíróság előre kitervelt módon elkövetett emberölési kísérlet bűntettében mondta ki bűnösnek Gy. Józsefnét és ezért tízévi szabadságvesztésre ítélte. Büntetését szigorított börtönben kellett letöltenie. Az elítélt enyhítésért fellebbezett. A jogerős ítéletről, arról, hogy maradt-e az első fokon kiszabott büntetése, már nem számoltak be a lapok.

Szerető család kell

A vízparton hagyott kislány zárójelentésében az állt, hogy ha szerető családi környezetben nő fel, akkor is legalább egy év kell ahhoz, hogy valamennyire fel tudja dolgozni a traumát. Abban valószínűleg már az akkori szakértők is egyetértettek, hogy azt, ami vele történt, nem lehet elfelejteni, maximum együtt élni vele.

Anyu, úgy szeretlek!

A gyerekért aztán nevelőszülők jelentkeztek, akiknek már volt három gyerekük. Egy korabeli riportban a kövezkezőket írták, amikor E.-t új családjánál látogatták meg: „Arca már pirul, nem rezzen össze, ha szólnak hozzá. Mikor a mama munka után érte megy, nem bújik a sarokba előle, szalad hozzá, örvendezőn kiáltja: – Anyu! Hát eljöttél? Úgy szeretlek!” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Aki nem élte túl

Pár évvel korábban, ugyancsak Baranya megyében hasonlóan megdöbbentő, ráadásul halállal végződő eset történt. Török Antal traktoros és élettársa, V. Magdolna sásdi lakosok halálra kínozták Török Sárikát, a férfi első házasságából származó kislányát, aki 1963. október 28-án belehalt sérüléseibe. A férfit halálra ítélték és kivégezték, élettársa végül börtönbüntetést kapott. Ha szeretnél még ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció