Többször is beszámoltunk már arról, hogy kigyulladt az úton vagy éppen egy parkolóban egy BMW. A luxusmárkájú kiégett autók között vannak fiatalabb és idősebb példányok. Most a Váchoz közeli Sződligetnél kapott lángra egy BMW az úton. Mi a gond ezekkel az autókkal?

Menet közben gyulladt ki

Menet közben kigyulladt egy személygépkocsi hétfőn reggel Sződliget közelében. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek a gépkocsi motortere égett, a tűz átterjedt az autó utasterére is. A tüzet a váci hivatásos tűzoltók eloltották, a felhevült fém alkatrészeket visszahűtötték, majd átvizsgálták a járművet – így szól a Katasztrófavédelem hivatalos tájékoztatója a sződligeti esetről. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így égett Sződligetnél a BMW

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Budán is kigyulladt egy BMW

Két hónappal ezelőtt Budán a Pasaréti téren lobbant lángra menet közben egy BMW. Az autó egy 2012-es BMW 318d volt, amely a Kelemen László utcában haladt, amikor alulról lángnyelvek csaptak fel. A sofőr egy darabig ebből nem észlelt semmit. Mintegy 200 métert haladt, amikor rájött, hogy nagy a baj. 

Így lángolt Pasaréten a BMW

Lángra lobbant

A környéken élők poroltókkal érkeztek a helyszínre. Ezekkel azonban nem tudták megfékezni a tüzet. Hamarosan az egész autó lángra lobbant. Amikorra a tűzoltók megérkeztek, az autó óriási lángokkal, gomolygó fekete füsttel égett. Félő volt, hogy a közeli növényzet is lángra kap. A tűzoltóknak ezt sikerült megfékezni.

Szénné égett

Szomorú napja lehett annak a BMW-tulajdonosnak, akinek az autója a soroksári Auchan parkolójában gyulladt ki még 2021-ben. A mellette álló autók tulajdonosai is kesereghetnek, mert az ő járművük is szénné égett. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál információi szerint a BMW rövidzárlat miatt gyulladt ki, a tűz pedig átterjedt a mellette álló Toyotára, Skoda Octavia kombira, Volkswagen Lupora és egy Honda Civicre.

Ennyi maradt a 30 milliós luxusautóból

Sok millió BMW érintett

Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése bizony előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót – írja a Totalcar.hu. Főként F10-es szériához tartozó 520d és 530d típusú BMW-ket érinti a spontán kiégés. A szakértők azt javasolják, hogy ellenőriztessék egy márkaszervizben, hogy az autójuk is érintett-e a gyár visszahívási kampányában. Ha igen, ki kell cserélni az EGR-hűtőt.

Reagált BMW Group

2019 áprilisban a BMW Group is reagált a tűzesetekre. Ezt írták a Totalcarnak: “A BMW Group ahogy megbizonyosodott az első tűzesetek potenciális kiváltó okáról, alapos műszaki vizsgálat után – műszaki akciót hirdetett. Magyarországon az elmúlt időszakban már több mint 2000 járművet ellenőriztek a hivatalos márkaszervizek, mely átvizsgálás most is folyamatosan zajlik. A minőségellenőrzési és javítási folyamatok során egyre pontosabb információk birtokába jut a gyár, és ezeknek megfelelően alakítja a műszaki akciók paramétereit és hatályát. Mindazonáltal a BMW Group igyekszik mindent elkövetni az ügyfelek biztonsága érdekében.”

Akkor szóljon ha már problémát jelez az autó

A BudaPestkörnyéke.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy az alvázszám alapján kiderült, az ő BMW-je is rajta van a tűzveszélyes autók listáján. Senki sem szólt neki, nem hivták visza az autót. Amikor azt kérte a márkaszervízben, hogy vizsgálják át, vagy cseréljék ki a hibás alkatrészt azt a választ kapta, majd ha kigyullad a műszerfalon a motorproblémát jelzó fény, akkor szóljon nekik.

Ezt kell tenni, ha ég az autó

A katasztrófavédelem korábban azt tanácsolta, hogy ha füstölni kezd egy jármű, akkor lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha ilyenkor hirtelen felnyitjuk a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap a motorháztető alól, és súlyos égési sérüléseket okozhat. 

Fontos a gyors helyzetfelismerés

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk annak tartalmát. Mindenképpen fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés és az azonnali segítségnyújtás. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Lángoló BMW Sződligetnél – Forrás: Katasztrófavédelem