Ahogy azt az elsők között itt a KÉKFÉNY.com hírportálon megírtuk a Magyar Telekom nevében arról tájékoztatják a kiszemelteket, hogy nyertek egy telefont, de azt csak akkor vehetik át, ha befizetnek 30 ezer forintot egy klubba.

Az online ajánlatokra nagyon kell figyelni. A korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, miként hálózzák be a Telekom weboldalára megszólalásig hasonlító weboldallal a figyelmetlen internetezőket.

A szélhámosság lényege, hogy egy Telekom logójával kialakított pop-up ablak arra figyelmeztet, hogy nyertünk valamit, kattintsunk rá annak átvételéhez. Ezt követően ki lehet választani a nyereménytelefont, majd meg kell adni az adatainkat.

Ezt követően arról tájékoztatnak, hogy be kell fizetni 30 ezer forintot egy klubba, hogy a nyereményünkhöz hozzájussunk. És ez a lényeg. Ha ezt a hibát valaki elköveti és megadja a bakszámla számát és egyéb adatait a szélhámosoknak, szinte biztos lehet abban, hogy a számláján lévő összes pénznek búcsút mondhat.

Az eset kapcsán megkerestük a Magyar Telekomot, akik a következő választ küldték a szerkesztőségünknek:

„Sajnos időről időre előfordulnak – jellemzően nagy ügyfélbázissal rendelkező, nem csak távközlési – szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, adathalász kísérletek, melyeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai.

A Magyar Telekom ezért kéri meglévő és leendő ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a gyanús hirdetéseket, nyereményjátékokat és minden esetben alaposan tájékozódjanak a megtévesztőnek tűnő oldalak forrásának hitelességéről, ellenőrizve, hogy az URL tartalmazza-e a telekom.hu tartományt.

A szolgáltatók elsősorban ügyfeleik tájékoztatásával tudnak azért tenni, hogy a hasonló esetek száma visszaszoruljon. A Telekom számára fontos az ügyfelei biztonsága, ezért honlapján több helyen is nyújt tájékoztatást arról, hogyan kerülhetők el az esetleges visszaélések: https://www.telekom.hu/csalas 

Amennyiben egy ügyfél úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, érdemes – a szolgáltatója tájékoztatása mellett – a rendőrségen hivatalos feljelentést tennie. Természetesen a Magyar Telekom saját hatáskörében is együttműködik az érintett hatóságokkal a visszaélések visszaszorítása érdekében – írta portálunknak a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága.

Kiemelt kép: Részlet a csaló weboldalról