Hős iskolaőr mentette meg egy rosszul lett tanár életét Borsodban. Szabó József már harmadik éve szolgál iskolaőrként, ám a Csillagfürt Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI) Kurityáni Eperjesi István Tagintézményben csupán pár napja dolgozott, amikor megtörtént az eset.

A tanárokkal beszélgetett

Szeptember ötödikén délután az iskolaőrrel beszélgetett néhány tanár a Csillagfürt Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények (EGYMI) Kurityáni Eperjesi István Tagintézménye udvarán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hirtelen rosszul lett

– Ez a keddi volt a harmadik napom ebben az iskolában, és a délutáni foglalkozások után arról kérdeztem az intézmény néhány pedagógusát, hogy szerintük mely gyerekekre kellene jobban odafigyelnem, amikor az egyikük hirtelen megingott, és kapkodni kezdett levegő után – idézte fel a történteket Szabó József – mesélte az iskolaőr a Zsaru magazinnak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Stabil oldalfekvés

– Olyan gyorsan esett össze, hogy nem tudtam elkapni. Ehhez kicsit távol is álltam tőle, de rögtön mellé térdeltem, és stabil oldalfekvésbe helyeztem. A nyelvét is kihúztam, hogy a légzése rendben legyen, és azzal nem is volt gond. A szíve sem állt meg, csak nagyon rosszul volt. Az iskolaőrképzésen megmutatták nekünk, hogy milyenek az epilepsziás tűnetek, és ő is ilyeneket produkált, ezért megkértem a jelenlévő tanárokat, hogy kerítsenek valahonnan párnákat, takarókat, nehogy a betonon beverje a fejét vagy más végtagját, mert igencsak rángatózott.

Hívták a mentőket

Értesítették a mentőszolgálatot, és az iskolaőr kérésére az egyik pedagógus kiment az intézmény elé, hogy amikor a rohamkocsi megérkezik a Jákfalva és Felsőnyárád közötti településre, a mentősök tudják, merre kell menniük.

Ez volt az első életmentése

– Tíz percen belül ott voltak a mentősök, addig folyamatosan tartottuk a férfit, akinek szerencsére nem rosszabbodott az állapota. A tanárok mindenben segítettek, jól együtt tudtunk működni, és a mentősök meg is jegyezték, hogy helyesen jártunk el – tette hozzá a bajtársias iskolaőr, akinek ez volt az első életmentése.

Azonnal cselekedett

– Korábban ilyenben még nem vettem részt, de tudtam, mit kell tenni, és azt is, hogy azonnal kell cselekedni. Azóta azt is megtudtam, hogy ennek a pedagógusnak ez volt az első komolyabb rosszulléte. Azt hallottam, már jobban van, és ezt is kívánom neki.

Biztonsági őr volt korábban

Szabó József korábban biztonsági őrként dolgozott, és egy multicég alkalmazta, amikor 2021-ben iskolaőrnek jelentkezett. Váltani akart, és bár ekkor már 61 esztendős volt, az elbeszélgetésen is alkalmasnak találták a feladatra, és felvették a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság állományába. Az elmúlt két tanévben a városi Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskola iskolaőre volt.

A megfelelő ember

– A Csillagfürt EGYMI Kurityáni Eperjesi István Tagintézménye idén májusban kérvényezett iskolaőrt, és mivel ott csak speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak, úgy gondoltuk, erre a feladatra Józsi lehet a megfelelő ember – mondta Jaskó Judit főhadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és baleset-megelőzési főelőadója, iskolaőr-koordinátor.

Nagypapás nyugalom

– Azon túl, hogy megvan benne az iskolaőri feladatok ellátásához szükséges határozottság, nagypapás nyugalmat is áraszt magából, és nagyon alkalmazkodó. Szívesen vállalta, hogy nyugdíj előtti utolsó szolgálati évében speciális nevelési igényű gyerekekre kell ügyelnie.

Eredményes

A vármegyében az iskolaőrök képzésében aktív szerepet vállalnak az Országos Mentőszolgálat munkatársai. Az egészségügyi, elsősegélynyújtási ismeretek oktatásában segítenek a mentők. Ezúttal a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy eredményesen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: A hős iskolaőr – Forrás: police.hu