Ahogy egy sommelier keresi a tökéletes bort az elfogyasztani kívánt ételekhez, a szivar és a különféle alkoholok párosításánál is valami hasonló egyesülést keresünk két világ között, ahol igazán összetett ízpaletták uralkodnak.

A legtöbben általában egy szivar elfüstöléséhez whiskyt, brandyt vagy konyakot kortyolnak, de létezik egy olyan kombináció is, amelyet nagyon sokan figyelmen kívül hagynak. Ez pedig nem más, mint a jó minőségű szivar megfelelő borral történő párosítása, amely az egész szivarozási élményt egy másik szintre emelheti, különösen néhány olyan alapvető dolog betartásával, amelyek elősegítik ezt a párosítási folyamatot. 

Madarat tolláról, embert barátjáról

Bár ezt az mondást nem éppen a borokra és szivarokra vonatkozóan alkották meg, de ebben az esetben is remekül közvetíti a szükséges üzenetet. Vagyis egy olyan testesebb borhoz, mint a Humidorshop.hu borai között is kapható Badacsonyi Szürkebarát a Borbély pincészettől, erős szivar dukál, míg a lágyabb, könyedebb borokhoz inkább az enyhébb szivarok. Ez a bor és szivar párosításának legegyszerűbb és egyben az egyik legfontosabb alapszabálya.

Szivaroknak tökéletes állapotban kell lenniük

Ahhoz, hogy ez a párosítás működőképes legyen, fontos, hogy a szivarjainak megfelelő környezetet teremtsen. Ezért egy minőségi humidor, amelyben a páratartalom rendszeresen szabályozva van, nem hiányozhat a gyűjteményéből. Máskülönben nem tudja megakadályozni, hogy a benne lévő szivar kiszáradjon vagy megpenészedjen. 

A fentebb is említett Humidorshop.hu impozáns kínálatában nem csupán borok, hanem a szivarozáshoz és a pipázáshoz szükséges számtalan kellék megtalálható, köztük a humidorok is. 

Vörösbor a legáltalánosabb választás

Mára a vörösbor egy általános kifejezés, amely eredetétől, borkészítési folyamatától és a hozzá adott ízektől függően sok mindent jelenthet. Ezért ne gondolja, hogy bármilyen vörösbort egyszerűen párosíthat bármilyen szivarral.

Ennek ellenére a vörösborok természetes keserűsége jól kiegészíti a legtöbb enyhe-erős szivart. Az Oraculum Pinot Noir a már említett Borbély pincészettől például egy olyan ital, amelyhez érdemes ragaszkodni, ha vörösborokat és testes szivarokat párosít.

Minden párosításnál annyi a lényeg, hogy ráleljen az egyező vagy egymást kiegészítő ízekre, aminek köszönhetően ez a két elem igazán szuperül fog együttműködni. Például azok a borok, amelyek picit édesebbek, és fellelhető bennük a cseresznye is, remekül mennek azokhoz a szivarokhoz, amelyek elfüstölése közben kiérezhető a mandula is. Egy testesebb szivarhoz viszont érdemes inkább egy földesebb ízvilágú bort választani. 

Összegzés

Ahogy D.L. Hughley amerikai színész is mondta, semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor egy nagyszerű üveg bor és egy kiváló minőségű szivar kerül kombinálásra, és milyen igaza van. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a borral való párosítás nemcsak a gasztronómiára korlátozódik, hanem a lassú dohányzás világára is kiterjed, különösen a szivarokra.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!