A Csongrád-Csanád megyei rendőrök súlyos balesetet előzhettek meg azzal, hogy egy szabálytalanul vontató járműszerelvényt szűrtek ki a forgalomból az M5-ös autópályán.

Reggel szóltak a zsaruknak

A megyei rendőr-főkapitányság ügyeletére kedden reggel hét óra körül érkezett bejelentés, hogy a sztrádán Szatymaz közelében egy bolgár autó egy másikat veszélyes módon vontat és a vontatmány cikázik a sávok között. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy rúd kötötte össze

A kiérkező járőrök a sztráda 158-as kilométerszelvényében állították meg a szerelvényt. Megdöbbenésükre a két autót egy barkácsolt vontatórúd kötötte össze. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így vontatta az egyik a másikat

Forrás: police.hu

Bírság is járt a sofőröknek

A rendőrök a szerelvényt haladéktalanul lekísérték az autópályáról ezzel megszüntetve ott a balesetveszélyt, majd a járműveket szétkapcsoltatták. A sofőrökkel szemben a rendőrök helyszíni bírságot szabtak ki. 

Leállósáv, mellény

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy ha valakinek az autópályán romlik el a járműve, a leállósávon haladéktalanul álljon meg, vegye fel a láthatósági mellényt és szálljon ki a gépjárműből!

Az elakadásjelző is fontos

Ha bajba kerültél, mindenképpen tedd ki az elakadásjelző háromszöget, majd a szalagkorláton túli területről hívj segítséget! Jó, ha tudod, hogy az autópálya kezelője tudja megfelelően biztosítani a helyszínt, emellett értesítsd az autómentőket, illetve a rendőrséget is.

Nem mindegy, hogy hogyan vontatsz

A vontatórudat, illetőleg a vontatókötelet a járműveken úgy kell rögzíteni, hogy az le ne szakadhasson. A vontatórúdnak, illetőleg a vontatókötélnek olyan hosszúnak kell lennie, hogy a két jármű kanyarodás közben össze ne érhessen; nem lehet azonban hosszabb, mint a vontatott jármű. Ha a vontatórúd, illetőleg a vontatókötél három méternél hosszabb, azt feltűnő módon (pl. zászlóval, lámpával) meg kell jelölni.

Az autópályán nem lehet sokáig vontatni

A rendőrök arra is felhívták a figyelmet, hogy autópályáról és autóútról az elromlott járművet vontató járművel a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetőleg útkereszteződésben le kell térni.

Figyelj a lámpákra!

A vontatott jármű féklámpáját és irányjelző berendezését – kivéve ha a járművet emelve vontatják – működtetni kell, továbbá – éjszaka és korlátozott látási viszonyok között – a vontatott járművet is ki kell világítani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.