Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Budapest 19. kerületében szén-monoxid-mérgezés történt. A házban meghalt egy 17 éves fiú.

Meghalt egy 17 éves fiú

Kispesten, a Wekerle telepen lévő kétszintes családi házban egy 17 éves fiatal rosszul lett a mérgező gáz miatt, az életét már nem tudták megmenteni. A házban két másik gyermek is rosszul lett, ők kórházba kerültek.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szén-monoxid

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett – derül ki a Katasztrófavédelem közleményéből.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik.

Rendszeres kéményellenőrzés

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot. A családi házban élők az ingyenes kéményellenőrzésre a 1818-as telefonszámon, a 9.1-es menüpontban, vagy ezen a felületen tudnak időpontot foglalni.

Kémény műszaki átvétele

Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető a Katasztrófavédelem oldalán.

Érzékelő eszköz

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció