Újabb halálos baleset rázta meg a magyar utakat ezúttal az M1-es autópálya 104-es kilométerszelvényében, a Hegyeshalom felé vezető oldalán történt tragédia.

Az M1-esen történt

Közlekedési baleset történt 2023. október 5-én 15 óra 40 perc körüli időben az M1-es autópálya Ausztria felé vezető oldalán, Nagyszentjános külterületén. A rendőrség közlése szerint a balesetben egy kisteherautó és egy forgalmi okból lassító kamion ütközött egymással, a tragédiában egy ember életét vesztette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lezárták a szakaszt

A baleset során több személy sérült meg, a mentés idejére a a teljes autópálya jobb pályatestje lezárásra került, a Budapest felől érkezők a 101. kilométerszelvénynél tudták elhagyni az autópályát, és a 107. kilométerszelvénynél tudtak visszatérni. A rendőrök azóta az adott pályaszakasz belső sávját megnyitották a gépjárművek részére, így azon a forgalom zavartalanul haladhat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Halálos baleset a 34-es főúton

Sajnos a mai napon nem ez a egyetlen tragédiával végződő baleset, a rendőrség tájékoztatása szerint halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a 34-es főúton, Bánhalma külterületén 2023. október 5-én 14 óra körül.

Frontálisan ütköztek

A rendelkezésre álló adatok szerint egy Bánhalma irányából Fegyvernek felé közlekedő személygépkocsi vezetője eddig tisztázatlan körülmények között áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol félfrontálisan összeütközött egy Fegyvernek irányából Bánhalma felé tartó tejszállító kamionnal. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője életét vesztette.

Fotó a helyszínről:

Fotó: police.hu

Rengeteg a baleset

Amint azt aKékvillogó is megírta kevesebben haltak meg eddig idén az utakon, mint a tavalyi év azonos időszakában, de mindannyiunknak tenni kell azért, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson. Többek között a szabályok betartásával és kellő körültekintéssel.

Kevesebben halnak meg, de…

Habár örvendetes, hogy több mint 10 százalékkal csökkent a halálos balesetek, és csaknem 20 százalékkal az ezekben meghalt személyek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, ez nyilván nem vigasztalja az elhunytak családtagjait, barátait, mint ahogy a rendőrök sem dőlhetnek hátra. 

A tragédiák visszaszorítása

„Minden nap azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsük az ilyen tragédiák számát, hiszen a legtöbbjük megelőzhető volna a szabályok betartásával. Legyen szó a biztonsági öv használatáról, a sebesség helyes megválasztásáról vagy éppen az elsőbbség megadásáról gyalogosnak, autósnak, kerékpárosnak egyaránt” – írta honlapján a rendőrség.

A szabályok betartása

A szabályok betartatása az elsődleges eszköz a rendőrség számára, amellyel el tudja érni, hogy csökkenjen a balesetek száma évről évre. Ezt szolgálják a mindennapi ellenőrzések mellett azok a tematikus akciók is, amelyek a leggyakoribb szabálytalanságok visszaszorítására irányulnak.

Ezért történik a legtöbb baleset

Hiszen a balesetek fő okai továbbra is a gyorshajtás (27%), az elsőbbségadási szabályok be nem tartása (26%) és a kanyarodási szabályok megszegése (15%). A közlekedési morál és a szabálykövetés javításának azonban csak az egyik szükséges eszköze az ellenőrzések bővülése.

Tanácsok

„Éppen ezért hívjuk fel a lehető legtöbb felületen és módon a közlekedők figyelmét a szabályok betartására, és adunk tanácsokat, hogy körültekintéssel miként lehet esélyünk elkerülni bizonyos baleseteket akkor is, ha a másik fél nem tartja be a szabályokat” – fogalmaz közleményében a hatóság.

Statisztika

Idén szeptember végéig 10 674 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt az ország útjain, amelyek közül 299 volt halálos, ezekben 324 ember vesztette életét.

Mindennap legalább egy ember

A statisztika szabályai szerint – ha minden változatlan marad – még így is minden nap legalább egy ember fog meghalni közlekedési balesetben idén év végéig. „Azért, hogy ez ne így legyen, csak közösen tudunk tenni, mindenki a saját felelőssége szerint, a szabályok betartásával, betartatásával és a kellő körültekintéssel” – írják. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció