Csaknem félezer ortopéd cipőt írt fel ellenszolgáltatásért cserébe egy budapesti ortopéd orvos. A jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladja a több tízmillió forintot. A bűnszervezet további tagjainak beazonosítása tart, így fogtak el kedden egy újabb ortopéd orvost.

A lakásán fogták el

A budapesti férfit hajnalban lakásán fogták el a nyomozók, majd otthonában és munkahelyén is kutatást tartottak; laptopját és mobiltelefonját lefoglalták. Vagyonvisszaszerzési eljárás keretében pedig zárolták a bankszámláit. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több száz cipőt írt fel

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint, az orvos a gyógycipőket gyártó cégektől kapott ellenszolgáltatásért cserébe közel két éve összesen 454 társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati készítményt írt fel vényre.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ösztönözték

A november 8-án elfogott, és azóta letartóztatásban lévő üzletkötő az általa képviselt gyógyászati eszközgyártó cég vezetőinek tudtával, akik szintén letartóztatásban vannak, arra ösztönözte az orvost, hogy olyan gyógyászati segédeszközöket írjon fel, amelyekre a legmagasabb összegű támogatás igényelhető vissza.

A nagyobb haszon reménye

Ezeket az erősen deformált lábra készülő cipőket a legtöbb esetben egy lábra szokták felírni, majd elkészíteni, hiszen a betegeknek legtöbbször csak az egyik lába sérült. A gyanúsított azonban legtöbbször párban írta fel a gyógycipőket a nagyobb haszon reményében.

Adatokkal is visszaéltek

Az orvosi vényeken szereplő betegek – mivel orvossal nem találkoztak – tisztában sem voltak azzal, hogy a kapott lábbelik gyógyászati segédeszközök. Akadt több olyan paciens is, akinek adataival egymás után többször is visszaéltek.

22 millió forintot nyúltak le

Az orvos által kiállított vényre való hivatkozással a gyártó cipőnként átlagban 50 ezer forintos támogatási összeget igényelt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, amely ezen dokumentumok alapján összesen több mint 22 millió forintot utalt ki a cégnek.

Elrendelték a letartóztatását

A nyomozók az orvost bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználásával gyanúsították meg. Kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Munkában a nyomozók

Forrás: NNI

Heten a rácsok mögött

A most elfogott orvossal együtt az ügyben már három orvos, három cégvezető és egy üzletkötő került a rácsok mögé – áll a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: police.hu