A borsodban élő nevelőszüleinél halt meg egy kislány, akit kömlői családjából emeltek ki. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a gyermek halálát, a rendőrség általános közigazgatási rendtartásban vizsgálja az ügyet. A vér szerinti édesanyát azonban hiába értesítették a hatóságok gyermeke haláláról, ő továbbra sem tartotta velük a kapcsolatot, így a gyermek temetéséről sem intézkedett. 

Felháborodott a polgármester

Túró Tamás, Kömlő polgármestere pár nappal ezelőtt Facebook-oldalán, egy élő videóban számolt be arról, hogy egy kömlői születésű kislány elhunyt pusztaradványi nevelőszüleinél. A polgármestert láthatóan felzaklatta az eset, mint kiderült azért is, mert korábban igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermeket ne kelljen kiemelni a családból. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Életveszélybe sodorták a gyereket

A kömlői család gyermekei már védelem alatt álltak, ami azt jelenti, hogy a gyermek a családban maradhat, de a családgondozó és a helyi gyámhatóság szoros közreműködésével kell a gyermeket nevelniük. A polgármester beszámolója alapján, bár több ízben járt a családnál a helyi gyámhatóság embere, a védőnő és ő maga is, a szülők teljes érdektelenséget mutattak gyermekeik iránt, így életveszélyes helyzetbe sodorva őket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A szülők elhanyagolták a gyereket

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a gyerekek itthon maradhassanak a szülőknél. Én jómagam is tettem látogatást ennél a családnál, ahol egy órán át rimánkodtam és kértem a családot, hogy nézzék a gyerekek gondjait, figyeljenek rájuk” – mesélte a polgármester. 

Nem fűtöttek 

„A téli időszakban volt ez a látogatás, fűtetlen lakásban, élelem nélkül voltak a gyerekek. Utasítottam a kollégáimat, hogy azonnal vigyenek élelmiszert, begyújtottam a kályhába, mindent megtettem annak érdekében, hogy ez az állapot változzon”. A polgármester látogatása után két héttel a hatóságok jelentkeztek a település vezetőjénél.

Kiemelték a családból a gyerekeket

„A hatóságok jelezték felém, hogy polgármester úr, ez így nem mehet tovább, lépni kell. Én nagyon családcentrikus, illetve szociális érzelmű vagyok, de már én is azt láttam, hogy a gyerekek életveszélyes helyzetben vannak és a hatóságok iránymutatásai alapján sajnos ki kellett emelni a gyerekeket a családból” – számolt be a történtekről a település vezetője, majd közölte a döbbenetes hírt. 

Az anyát nem érdekelte a gyerek halála

Miután kiemelték a családból a gyerekeket, két hónappal később a kislány elhalálozott a nevelőszülőknél. Azt, hogy konkrétan mi történt, még nem lehet tudni, mert a hatóságok vizsgálják az ügyet, konkrét eredmény még nincs. Az elhunyt kislány édesanyja, a haláleset után sem foglalkozott az üggyel. 

Nem jelent meg a rendőrségen

Nem tartotta a kapcsolatot a hatóságokkal. Nem jelent meg a rendőrségen. A település polgármestere többször felhívta telefonon, hogy kezdje el intézni a halálesettel kapcsolatos ügyeket, de az édesanya mindenféle okokra hivatkozva kibújt az ügyintézés alól. 

Nem tudta, hogy eltemették-e a gyereket

„Mondom, nem elsőbb neked a halott gyereked ügyintézése? És még tőlem kérdezte meg, hogy eltemették-e már a kislányát. Gondolhatják, hogy mit éreztem! Azonnal intézkedni kezdtem. Mivel az édesanya nem vette fel a rendőrséggel a kapcsolatot, a kislányt azon a településen akarták eltemetni, Pusztaradványon, ahol a nevelőszülőknél volt elhelyezve” – mondta Túró Tamás, aki azonban nem hagyta, hogy a gyermeket ilyen méltatlanul temessék el.

A falu temeti el a gyereket 

„Ennek a kislánynak itthon a helye, ahol született. Mint polgármester, ezt nem engedhetem meg. Ezért felvettem a hatóságokkal a kapcsolatot, akiknek nagyon köszönöm a pozitív hozzáállását… Mindent megteszünk természetesen, az önkormányzat anyagilag támogatja a temetést, és itt kérném a lakosságot, hogy aki pár forinttal még tudja támogatni, hogy koszorú is legyen a gyermek sírján, az kérem, tegye meg. Segítsük, hogy ezt a kislányt méltó körülmények között temessük el, természetesen én mindent megteszek! – mondta videójában a polgármester. A kislányt egyébként szerdán helyezték örök nyugalomra. 

Megszólalt a rendőrség 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr Főkapitányság azt írta, hogy az Encsi Rendőr Főkapitányság általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit. Az idegenkezűséget és a bűncselekményt kizárták, de a végleges szakértői véleményekre még várnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.