Magyarországra hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 4587 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4280-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Ideiglenes tartózkodás

Tájékoztatásuk szerint a beléptetettek közül a rendőrség 856 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A BOK csarnokba viszik őket

Közölték azt is: az ukrajnai háború elől hétfőn 632 ember, köztük 286 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Többeknek szállást is kerestek

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken hét ember, köztük három gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Folyamatos segítségnyújtás

Azt írták: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – olvasható a közleményben.

Vannak akik visszamennének

A HVG a napokban számolt be róla, hogy a menekültek egy része úgy döntött, nem marad Magyarországon, hanem visszatérnek a hazájukba, többen már vonatra is szálltak Ukrajna irányába.

Nem megy

„Nem megy” – mondta egy Magyarországon tartózkodó ukrán anya. „Hogyan neveljek fel két gyereket segítség nélkül? Azonnal vissza akarok menni.” – nyilatkozott egy anyuka.

Ez is érdekelhet:

Problémák

A segélyszervezetk munkatársai egyébként azt mondják, hogy az ukránok hatalmas problémákkal szembesülnek Magyarországon, hiszen nem beszélik a nyelvek, valamint a infláció is az egekbe szökött, emellett pedig kevés a munkalehetőség.

Hátrahagyott rokonok

Mások pedig úgy érzik hátrahagyott rokonaik mellett lenne a helyük, de vannak olyanok is, akiknek a pénzük fogyott el és úgy érzik nincs hova menniük. Néhányan pedig idős hozzátartozóikért mennének vissza, akiket a kezdeti rohanásban nem tudtak magukkal hozni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: police.hu